Kittys spännande sommar – en triologi

Kitty är på semester på Long Islands kust tillsammans med George och Bess. De ser fram emot en härlig sommar, med massor av sol och bad och roliga fester – och när Kitty är med, är förstås inte mysteriet långt borta…

Den här boken är egentligen en samling av tre böcker; ”Kitty och flygmysteriet”, ”Kitty och konstmysteriet” och ”Kitty och seglarmysteriet”. Samtliga böcker ingår i Nancy Drew Files-serien som var en spinoff på den klassiska bokserien om Kitty. Tillsammans utgör de ”Summer of Love-triologin” och de skrevs under pseudonymen Carolyn Keene. Vem den verkliga författaren egentligen var är i nuläget okänt.

Kuriosa: I en av böckerna refererar Kitty också till att hon River Heights ligger i mellanvästern av USA. Spännande eftersom författaren aldrig brukar säga var staden ligger.

Hamptons i New York state är en mycket populär ort på sommaren. Särskilt för dem som har råd. 

Jag tänkte gå igenom de tre böckerna en och en.

Kitty och flygmysteriet

När en rysk danstrupp kommer till Hampton blir den snygge balettdansören Sasha handlöst förälskad i Kitty. Hon känner sig dragen till honom – men tänk om det är han som är spionen som har stulit de hemliga flygritningarna? Och Ned, inte kan hon väl svika honom?

A Date With Deception
Originalomslaget till boken.

Det här är alltså den första delen i en triologi där mysterierna är fristående, men vissa karaktärer som Kitty träffar över sommaren i Hamptons består. På engelska kallade man serien ”A Summer of Love Triology”.

I den här boken introduceras Kitty för Sasha, den stilige ryska balettdansören som sedan faller handlöst för Kittys charm. Samtidigt har någon stulit några ritningar till ett flygplan. Det hela rör sig om ett industrispionage, frågan är bara vem den skyldiga är, Sasha, Georges pojkvän Gary eller någon annan. Kitty tar spå sig att lösa fallet.

Slutsats och betyg

Jag tog med mig den här boken på semestern och tänkte att det skulle bli den perfekta sommarläsningen, och på många sätt kände jag mig nöjd med valet. Mysteriet är lagom intressant, jag gillar miljön den är satt och Kittys faster Eloise är alltid ett trevligt tillskott.

Sasha Petrov
Ungefär så här tänker jag att Sasha ser ut. När han dansar in i Kittys liv. 😀

Jag gillar också att Ned inte är med så särskilt mycket. Samtidigt vet jag inte om Sasha är världens bästa substitut. En stilig ryss? Är det verkligen något för Kitty? Genom alla de böcker och dataspel som jag läst hittills så tycker jag att professorn Terry från Kitty och nyckelmysteriet vore den perfekta killen för Kitty. Dessutom framstår Kitty som rätt så ytlig i sitt svärmande för Sasha. Det är min personliga åsikt.

Med allt det sagt ingår det alltså en hel del romantik i den här boken. Vilket är typiskt för en Nancy Drew Files-bok. Ibland blir det lite för mycket och på det stora hela tycker jag att det drar det ner betyget. Det blir en stabil trea, men inte mer.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Allt romantiskt dravel.
Bäst: Industrispionage, flygplan, ryssar och Hamptons.

Kitty och konstmysteriet

Den kända konstnären Christopher Scott har spårlöst försvunnit. Kitty får i uppdrag att ta reda på vad som har hänt – men ju fler ledtrådar hon hittar ju mer tätnar mysteriet. Vem var kvinnan på den saknade tavlan? Varför ser ateljén ut som om ingen arbetat där på mycket länge? Och vad hände egentligen när Christopher Scotts brorson omkom i en båtolycka nyligen? Kan det ha varit mord?

Ja, frågorna är många i den här boken. Samtidigt blommar romantiken. George har sin Gary som hon träffade redan i boken innan. Bess träffar en kille som heter Tommy och så har vi Sasha Petrov som fallit pladask för Kitty. Själv är hon inte helt oberörd.

Sedan är det själva mysteriet. För att lösa det måste Kitty bland annat dyka ner till ett vrak, liksom hitta den försvunna tavlan och flickan som den porträtterar.

De amerikanska och brittiska omslagen till den här boken. Liksom det avskalade originalet av James Mathewuse.

Slutsats och betyg

Efter att ha läst den första boken i triologin börjar man nu vänja sig vid det romantiska dravlet. Kitty är ju tonåring och lite flirt kan man väl unna henne.

Som skönt är lutar sig den här boken på ett rätt så bra mysterium. Vad är grejen med den där tavlan och den försvunna konstnären? Det är tillräckligt för att hålla mitt intresse ordentligt uppe – hur allt hänger ihop. Vem den skyldiga var listar nog de flesta ut rätt så tidigt. Därför ger jag den här boken en fyra. Den var bra!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Danslektionen med Sasha. Skämskudde.
Bäst: Jakten på den försvunna modellen gjorde mig mest nyfiken. Dykscenen var rätt spännande också.

Kitty och seglarmysteriet

Sommaren går mot sitt slut och ännu har inte Kitty löst sitt största problem: Är det kärlek eller vänskap hon känner för Sasha? Och hur ska hon göra när Ned kommer för att hälsa på? Men innan hon kan börja koncentrera sig på den frågan måste hon hitta sin nya vän Emily, som har försvunnit under en nattlig segeltur. Kan hon ha blivit kidnappad och i så fall varför?

Japp, nu hinner verkligheten ikapp Kitty. Särskilt som Ned kommer på besök och Kitty inte längre kan drömma sig bort i Sashas gnistrande blå ögon. Hon måste bestämma sig för en av pojkarna. Men vem ska hon välja? Beslutet är inte lätt.

Som tur är har hon ett nytt mysterium att försvinna in i. Även om det var Emily som plötsligt försvann. Men varför? Kitty hittar ett mystiskt fotspår samtidigt som Eloise nya pojkvän ljuger om vart han har varit. Vad vet hon egentligen om den här mannen Seth Cooper? Och Emilys gamla pojkvän Keith. Dagarna innan Emilys försvinnande betedde han sig märkligt. Kitty börjar nysta i fallet.

Slutsats och betyg

I den här boken utvecklar sig Kittys romantiska svärmade till ett högoktanigt grekiskt drama. Att välja rätt pojke är inte lätt. Tyvärr tar den delen av historien en del energi från mysteriet. Samtidigt som det romantiska dramat har sina höjdpunkter. Särskilt i scenen där Ned och Sasha ställs man mot man i vattenskidor. Det är riktigt spännande.

De amerikanska och brittiska omslagen till boken.

Mysteriet å andra sidan känns till en början lite lösryckt. Mot slutet av boken börjar det ändå arta sig och det hela kulminerar i en riktigt dramatisk och bra upplösning. En av de bästa jag läst hittills i Kittyserien. Synd bara att man inte la ner mer tid på mysteriet i den första hälften av boken.

Därför räcker det ändå inte till mer än en trea för den här boken. Även om den är stark. Det blir också det gemensamma betyget för hela triologin. Bra sommarläsning helt enkelt. 🙂

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag skulle vilja få en bättre känsla för vem Emily egentligen är. Det hade hjälpt mysteriet på vägen tror jag.
Bäst: När Ned och Sasha åker vattenskidor. Jag tänker att det ser ut lite så här:

Övrig information

Antal sidor: 365 (fördelat på 117, 117 och 124 sidor per bok, i kronologisk ordning)
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: James Mathewuse

Upplagor:
1 – 1991
2 – 1992
3 – 1994

Originaltitel: A Summer of Love Triology – A Date With Deception, Portrait in Crime och Deep Secrets
Utgivningsår i USA: 1990

Föregående bok: Kitty och Bröderna Hardy Livsfarligt spår
Nästa bok: Kitty och den dyrbara fiolen

Föregående bok enligt originalutgivningen: Kitty och den mystiska kattligan
Nästa bok enligt originalutgivningen: A Model in Crime

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *