Isjakten – Bröderna Hardy

Det är vinterfestival i Bayport och Frank och Joe har fått i uppdrag att ta hand om en olympisk guldmedaljör i skridskoåkning. Men festivalen hinner knappt inledas förrän bröderna blir upptagna av något helt annat. En hänsynslös rånare är i farten på festivalområdet!

Det ena ståendet efter det andra blur bestulet på stora summor pengar som skulle ha gått till ett lokalt barnsjukhus. Frank och Joe börjar genast försöka spåra rånaren.

Men ju längre de kommer i sina efterforskningar, desto mer förvirrade blir de. Signalementet på rånaren verkar inte stämma. Kan det röra sig om fler skurkar – kanske rent av en liga? En sak är dock säker, den som ligger bakom rånen drar sig inte för något, inte ens för att försöka tysta bröderna för gott…

Boken

I USA gavs den här boken ut 1996 och i Sverige gavs den ut 4 år senare. Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Franklin W. Dixon. Den verkliga författaren är i än så länge okänd, för just den här boken.

I den här boken går det undan. Den ena actionscenen följer den andra och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Dessutom dyker Chet upp och försöker hålla brödernas tempo, vilket är svårt när man är en kille som egentligen föredrar tant Gertrudes goda kakor framför stora äventyr.

Samtidigt har bröderna fullt upp med att ta hand om David Kennedy – den nyblivna OS-mästaren i konståkning. I tävlingen lyckades han till och med sätta en Trippelaxel. Varpå man ju undrar; vad är grejen med den där trippelaxeln egentligen?
Jag hittade den här filmen som förklarar allt man behöver veta.

Varför trippelaxeln är så imponerande.

Med tanke på namnet hade man också kunna förvänta sig att en verklig isjakt skulle dyka upp. Men det kan jag säga att det inte gör. Istället syftar titeln på alla jakter Hardybröderna och skurken eller skurkarna har på varandra, genom is och snö.

Vill du läsa en bok där pojkarna åker isjakt föreslår jag ”Mysteriet i jaktstugan” istället.

Slutsats och betyg

Eftersom det är vinter och snart jul, valde jag att läsa en bok med vintertema. Jag har tidigare haft rätt goda erfarenheter av Bröderna Hardy i vinterskrud, men här gick jag på en nitlott.

Måste bröderna Hardy hamna i alla sorters vintertrubbel man kan tänka sig på 180 sidor? Det går på tok för fort och knappt har Frank tagit sig upp från sina saboterade skridskor förrän Joe går igenom en isvak. (Njae.. riktigt så illa är det inte, men du förstår vad jag menar.)

Jag hade velat att författaren gav mig lite tid för att hämta mig mellan missödena. Istället blir det som de där videorna där man släpper ut hundratals bollar till en bollgalen hund.

Mellan all action fanns annars en helt okej deckarhistoria och upplösningen är ändå bra. Men inget av det fick någonsin utrymme att skina.

Så jag är besviken. Så pass besviken att jag faktiskt bara ger den här boken en etta i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Ingen riktigt isjakt blev det heller. Det som är mitt favoritfordon, av alla fordon Hardybröderna använt (och det är faktiskt väldigt många).
Bäst: Att David Kennedy är konståkare.

Övrig information

Antal sidor: 186
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2000
Bokomslag: Lee MacLeod
Boknummer: 2964
Upplagor:
1 – 2000

Originaltitel: The Cold Cash Caper
Utgivningsår i USA: 1982
Boken finns bara utgiven med ett omslag, som använts i USA och Sverige.

Föregående bok : Hemligstämplat försvinnande
Nästa bok: I hundra knop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *