Kate Drew – Kittys mamma och hennes mystiska död

I bok efter bok refereras det till Kittys mamma, Kates död. Hon dog när Kitty var tre år, när hon var liten, när hon var tio år… Åldern varierar lite, men faktum kvarstår. Kittys mamma dog under Kittys uppväxt. Frågan är ”vem var hon egentligen?”.

I böckerna behandlas Kates död inte så särskilt mycket alls. Mer som ett fakta man nämner i förbifarten. Däremot skiljer sig informationen ibland åt. Enligt de första böckerna dog Kate när Kitty var tio år, av sjukdom. Enligt senare böcker var Kitty bara tre år när det hände.

I ”Kitty och smuggelmysteriet” avslöjas det också att Kate härstammar från Skottland. I den boken träffar nämligen Kitty sin mormor som fortfarande bor kvar där.

 

”Kitty och smuggelmysteriet”.

Den tysta spionen

Kate Drew
Kittys mamma, Kate, från ”The Silent Spy”.

Boken ”Kitty och smuggelmysteriet” låg sedan till grund för datorspelet ”The Silent Spy” och i det spelet går man lite närmare in på Kate Drew och hennes öde.

Kitty trodde alltid att Kate dog i en bilolycka i Glasgow den 14 juli. Olyckan ägde rum i samband med att Kate åkt tillbaka till Skottland för att hälsa på en vän. Det ska senare visa sig att den olyckan var iscensatt. Men vem eller vilka som gjorde det vet man inte riktigt men spåren pekar på terroristorganisationen Revenant.

Innan dess hade Kate utbildat sig till journalist och började sedan skriva för tidningen ”Glasgow Standard”. Senare skulle det också visa sig att hon även börjat jobba för den skotska underrättelsetjänsten. Det var i samband med det arbetet som hon träffade Carson och ljuv musik uppstod. De gifte sig och fick Kitty.

Enligt spelet var det också Kate som förde sitt eget intresse för pussel och gåtor vidare till sin dotter. De brukade lösa dem tillsammans. Hon lärde även Kitty att spela piano.

Kate från en minnessekvens i spelet.
Kate vid pianot.

Därför dödades Kate

Den egentliga poängen med Kates död är att det lämnar psykologiskt och praktiskt utrymme för Kitty att ge sig ut på spännande äventyr. Utan en mamma som manar henne att stanna hemma. En Kitty med en levande mor hade aldrig tillåtit henne att göra det hon gör. Särskilt inte på 30-talet när karaktärerna ursprungligen skapades. Därför fungerar Kates död som en ursäkt och möjlighet för Kitty utvecklas till att bli så tuff som hon sedan blir. Det är heller inget ovanligt för unga kvinnliga detektiver i olika böcker. Mary & Lou är föräldralösa och Penny Parkers mamma gick också bort när Penny var ung.

Detsamma gäller däremot inte för unga herrar. Bröderna Hardy får behålla sin mamma. Dessutom har de tant Gertrude som i tid och otid för att försöka hålla styr på pojkarna.

Istället för mammor brukar flickdetektiver tilldelas någon sorts substitut, en hushållerska till exempel. Och det har Kitty i form av Hannah Gruen. Kitty har också en fin kontakt med sin faster Eloise som förmodligen har någon sorts moderlig funktion.

Carson och Kitty på Kates begravning.
Kates begravning enligt serien ”The Big Lie”.

På senare år har Kates död komplicerat Kittys och Carsons relation i olika tolkningar. Både i seriemagasinet The Big Lie och i filmen ”Nancy Drew och Hollywoodmysteriet” är far och dotter inte riktigt så nära varandra som de framställs i böckerna.

Deras relation kommer enligt utsago inte vara helt smärtfri i den nya serien heller. Anledningen brukar vara att Kates död har drivit dem ifrån varandra. Vi får hoppas att det löser sig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *