Kitty Drew

Kitty är bäst på allt. Så är det bara. Ska det dykas så är hon bäst på det. Detsamma gäller om det ska målas, drejas, sportas eller köras bil. Bäst av allt är hon ändå på att lösa mysterier. Hon lyckas alltid klura ut det. Dessutom är hon modig, självständig, snäll och smart. Det är det som har gjort henne till en perfekt förebild för generationer av läsare. Främst flickor.

Kitty gjorde entré som karaktär 1930 – efter att Edward L. Stratemeyer hade fått reda på att förvånansvärt många flickor uppskattade böckerna om Bröderna Hardy. Kanske skulle de uppskatta en bok om flicka som löser mysterier? Det gjorde dom också. Kittyböckerna blev en fullkomlig succé.

Kärt barn har många namn

På engelska heter Kitty egentligen Nancy, Nancy Drew. Ett namn som Edward kom fram till tillsammans med bokförlaget Grosset & Dunlap. De enades om namnet efter att ha avfärdat Stella Strong, Diana Drew, Diana Dare, Nan Nelson, Nan Drew eller Helen Hale.

I Sverige ändrades namnet förmodligen eftersom man tyckte att Nancy lätt lite gammeldags. Den första boken om Kitty publicerades nämligen i Sverige 20 år senare.

Det finska omslaget till "Kitty och ruinens hemlighet", under parolen Neiti Etsivä - Flickdetektiven.
Det finska omslaget till ”Kitty och ruinens hemlighet”, under parollen Neiti Etsivä – Flickdetektiven.

Sverige var inte heller det enda land som ändrade namn på Kitty. I Finland heter hon Paula och i Frankrike går under namnet Alice Roy.

I Norge är hon även känd under sloganen Frøken Detektiv och i Finland kallas hon också för Flickdetektiven – Neiti Etsivä.

Ålder och utseende

En viktig förutsättning för att Kitty ska kunna lösa sina mysterium är att hon kan åka bil. Samtidigt ska hon vara tillräckligt ung för att tilltala flickor. Därför är Kitty alltid precis tillräckligt gammal för att ha ett körkort. I början var hon 16, eftersom det var den lagliga åldern för att få köra bil i USA förut. Nu är den 18, alltså är Kitty alltid 18.

Till utseendet så beskrivs hon oftast som blåögd med blont, något rödlätt hår, alltså honungsfärgad.

Så ser det däremot inte alltid ut på omslagen. Särskilt inte de svenska där hon är allt från nästan svarthårig till blond. 🙂

Blå Ford roadster
Ungefär så här såg Kittys första bil ut.

Sedan bör Kittys bil kanske nämnas i sammanhanget. I de tidiga böckerna åker Kitty runt i en blå (oftast) bil. Det är en Ford från 30-talet. Senare byts den ut mot andra mer moderna bilar. Gemensamt är att de oftast är en cab. Taket ska kunna tas bort. Så att Kitty känner vinden när det nalkas biljakt.

Kittys familj

Kläder som Kitty skulle ha.
Så klär du dig som Kitty.

Kittys mamma dog när hon var liten. Exakt hur får man inte veta.

Det är förhållandevis vanligt att kvinnliga detektiver från den här perioden saknar mamma. Även Penny Parkers mamma är död och båda Mary och Lous föräldrar omkom när de var små.

Min personliga gissning till varför det är är att om en mamma hade varit närvarande i historierna hade hon förmodligen varit hemmafru och orolig för dottern. Det hade inte blivit så mycket äventyr alls med andra ord. En trovärdig mamma från 30-talet hade sett till att Kitty höll sig hemma.

Nu finns inte hon. Istället har Kitty en förhållandevis modern pappa som stöttar henne i allt hon gör, advokatpappan Carson Drew.

Sedan finns hushållerskan Hannah Gruen också, som är ställföreträdande mamma.

Det ska också sägas att familjen Drew har det gott ställt. Kitty kan i princip åka vart hon vill och göra vad hon vill. Pengar är aldrig ett hinder. Är det dessutom så att någon stackars själ har hamnat i ekonomiska bekymmer drar Kitty sig inte för att hjälpa dem tills de kommit på god fot. Så bra har hon det.

Vänner

Sedan har vi vännerna. Först är det Helen Corning. Hon är främst med i de första böckerna. Sedan ersätts hon i viss mån av kusinerna Bess och George. Ryktet säger att det berodde på att en treenighet var bättre att skriva om. Dels blev det lättare för läsarna att hitta någon att identifiera sig med. Sedan fungerade även personligheterna bättre ihop. George och Bess är rätt olika men de balanseras av Kitty.

Det hindrade inte Walter Karig (den andra spökskrivaren) från att väcka liv i Helen och åsidosätta George och Bess. Faktum är att Kitty och kusinernas vänskap går igenom ett riktigt eldop i hans ”Kitty och tornrummets hemlighet”.

Genom serien återkommer Helen ibland. Konstigt nog går tiden snabbare för henne. Genom böckerna åldras hon nämligen snabbare är Kitty. Till en början är de jämngamla. Senare har Helen blivit ett par år äldre än Kitty.

Utöver de här flickorna har vi Ned Nickerson, Kittys pojkvän. De träffas i ”Kitty och dagboksmysteriet”. Efter det är de vänner. Vänner som bara har ögonen för varandra. Vänskapen växer till något annat och så småningom blir de ett officiellt par (i ”Kitty och hemligheten på den gamla vinden”.

Personlighet

En moderna version av Kitty. Den är gjord av Stephanie Buscema för Papercutz.
En moderna version av Kitty. Den är gjord av Stephanie Buscema för Papercutz. I samband med företagets 10-årsjubileum.

Kitty är den positiva typen. Alltid redo att hjälpa till, vilket hon gärna gör också.

Hon är också en person fylld av integritet. Skulle någon rycka en väska av en dam är hon den första som ger sig efter tjuven.

Ett något mindre smickrande drag är möjligen hennes nyfikenhet. Hon skvallrar kanske inte direkt, men tjyvlyssnar gör hon gärna. Och ställer frågor som gör att personer avslöjar mer än de kanske vill.

Däremot verkar Kitty inte vara så djup. Det är förmodligen inte henne man vill filosofera över meningen med livet ihop med. Hon verkar alldeles för praktisk. Hon tror inte på spöken, spådomar eller något sådant trams.

I övrigt är hon en finfin vän. En som verkar ställa upp när man behöver henne. En som också tar med en på äventyr som räcker ända tills solen går ner (och lite därtill).

Kitty på film och TV

Det första försöket att gestalta Kitty gjordes redan 1938. En ung Bonita Granville tog sig an rollen som Kitty i ”Nancy Drew… Detective”. Hon skulle sedan spela detektiven i fyra filmer:

Efter henne dröjde det till 2007 innan en Kittyfilm nådde biograferna igen. Då i form av Emma Roberts som Kitty.

Under 2019 kommer en ny film att försöka ta Kitty till massorna. Då kommer hon att spelas av den söta Sophia Lillis.

Utöver dessa tre filmer har det gjorts en del tv-filmer och serier. I den första, från 70-talet spelas Kitty av Pamela Sue Martin.

I en senare tv-serie från 1995 spelades Kitty av Tracy Ryan. Den serien lades ner efter den första säsongen.

2002 var tanken att Kitty skulle bli en ny TV-serie. Det hela började med ett långt pilotavsnitt. Där spelades Kitty av Maggie Lawson. Pilotavsnittet fick inte jättebra kritik och serien blev aldrig av.

2015 hade man återigen samma planer. Men den här gången var tanken att Kitty skulle ha vuxit upp, blivit polis och flyttat till New York. Dessutom skulle hon spelas av någon som inte var vit, Sarah Shahi.  Det blev aldrig något av den serien. Även om pilotavsnittet faktiskt spelades in.

Nedan kan du se hur alla skådespelerskorna såg ut.

 

 

2 Comments Add yours

  1. Sven midholm skriver:

    Hej saknar filmer av alla hennes böcker med George och Bess ned o Hanna queen hadde många

    1. birgitta skriver:

      Jag gillar de gamla svartvita bästa. De finns på youtube tror jag. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *