Kitty och den gröna tigern

När Kitty undersöker en serie inbrott hos Terry Kirkland inser hon snabbt att daller är både farligare och mer svårlöst än det först verkat. Det ligger någonting mystiskt bakom… Vem är pojken med ett örhänge i form av en drake? Varför bevakar han Terrys hus? Och varför har tjuvarna valt att stjäla en gammal värdelös koffert, den som Terry tog hand om åt en god vän när de var i Vietnam?

The Mystery of the Jade Tiger
Det amerikanska originalomslaget.

Men kofferten innehåller en hemlighet som Terry inte haft en aning om. Något som nu innebär ett hot, både mot Terry själv och mot hans nioåriga dotter Amy. Spåren leder Kitty och hennes vänner George och Bess till en soldat som försvann under ett topphemligt uppdrag och till en oskattbar staty i jade – den gröna tigern… Ska Kitty lyckas lösa mysteriet innan det är för sent?

Mysteriet tar Kitty till norra Kalifornien dit hon egentligen åkte för att delta i en väns bröllopsfest.

Boken

Det här är den 104:e boken i originalserien om Kitty Drew och den gavs ursprungligen ut 1991. I Sverige gavs den däremot ut i den onumrerade serien, 1992. Bakom pseudonymen Carolyn Keene gömmer sig Ellen Steiber den här gången. Hon skrev två Kittyböcker sammanlagt. Den här och ”Kitty och vildmarksmysteriet”.

Det som är lite speciellt för just den här boken är att den berör Vietnamkriget. Det hör ju inte till vanligheterna att verkliga händelser berör Kittys universum. Det här är ett undantag som skickligt lyckas ta sig igenom ämnet utan att lägga någon egentlig ångest på det.

Det här är ytterligare en bok som handlar om Jade. Därför såg jag en anledning till att lära mig lite mer om den förföriskt (oftast) gröna mineralen.

Jag förknippar gärna Jade med Asien vilket är helt logiskt. Där har den länge använts och dyrkats. Både som bruksföremål och som dekoration. Jade är nämligen både vacker, seg och hållbar. Det gör givetvis Jaden väldigt användningsbar och den är särskilt uppskattad i Kina.

Men även i Vietnam uppskattas jaden. Där har man till och med flätat samman sin skapelsehistoria med jaden. Legenden säger nämligen att Vietnam blev attackerat av kinesiska inkräktare för länge sedan. Då skickade gudarna drakar till vietnameserna för att hjälpa dem att försvara sig. Och de sprutade eld på inkräktarna som dog eller flydde. Elden förvandlades sedan till bitar av juveler och jade när de föll ner i vattnet. Dessa bitar bildade sedan vackra öar som kom att fungera som skydd mot inkräktare. Senare bestämde sig drakfamiljen för att inte åka tillbaka till gudarna. Istället tog de mänsklig form och blandade sig med människorna. Och därför sägs det att vietnameser härstammar från drakar. 😀

Halong Bay
Halong Bay där bitarna av juveler och jade föll ner och bildade öar.

När det gäller själva jaden så kan den faktiskt vara en av två olika material – nefrit eller jadeit. Jadeit är den dyrare och Nefrit är den billigare av dessa sorter, trots att den faktiskt är mer hållbar. Jade värderas också efter sin färg och helst ska den ha en mellangrön smaragdliknande färg som nästan ser lite självlysande ut.

The circle of heaven
Det här jadearmbandet som kallas ”The Circle of Heaven” har uppskattat värde på runt 900 miljoner kronor.

I boken nämns Burmesisk Jade. Vilket är samma sak som Jadeit. Idag har Burma bytt namn till Myanmar och när jag försökte hitta mer information om deras jade hittade jag genast en del oroväckande information. I korthet går den ut på att jadeindustrin i landet lider av extrem korruption. Samtidigt som den utgör nästan hälften av landets BNP. Mycket av jaden exporteras till Kina men mycket av pengarna går rakt ner i fickorna på korrupta politiker och affärsmän. Under tiden bor, arbetar och lever gruvarbetarna under fruktansvärda förhållanden. Därför kallas Myanmarjaden ibland för blood jade. Du kan se mer om jadehandeln i det här korta inslaget (på engelska). 

Slutsats och betyg

Den här boken påminner lite om Jade. Lite småseg. Vilket är synd eftersom den har fina beståndsdelar. Särskilt uppskattar jag vietnamnaspekten. Två män som blir vänner under kriget. Men sedan tycker jag att det hade kunnat förvaltas bättre. Detsamma gäller den mystiska pojken med drakörhänget (som syns på framsidan). Den karaktären och hans historia hade man nog kunnat spetsa till lite ytterligare. Jag irriterar mig nämligen på att han beter sig lite irrationellt. Båda de här sakerna hade kunnat fördjupats eller utvecklats så att det fungerat bättre.

Sedan innehåller boken givetvis en hemlig skatt vilket uppskattas. Kittys detektivarbete får också godkänt men inte så mycket mer. Hon gör inget superdetektivigt.

Trähuskoja
Terry och Amy bor i ett hus som kanske liknar det här.

Sist är jag också lite besviken på miljöbeskrivningarna. Boken utspelar sig i norra Kalifornien och i början av boken visar det sig att Terry och Amy bor i ett hus inspirerat av träkojor. Det låter jättekul men tyvärr gör man inte så särskilt mycket mer med det heller…

Många missade möjligheter här. Det blir en tvåa i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Så mycket potential… och sedan frustration.
Bäst: Träkojshuset fick mig att drömma mig iväg. Vill vi inte alla ha ett sånt hus egentligen?

Övrig information

Antal sidor: 156
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: Aleta Jenks

Upplagor:
1 – 1992

Originaltitel:The Mystery of the Jade Tiger
Utgivningsår i USA: 1991
Andra omslag:

Föregående bok enligt originalutgivningen: Kitty och den dyrbara fiolen
Nästa bok enligt originalutgivningen: Kitty och skuggan ur det förflutna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *