Kitty och den mystiske ryttaren

Hästen som galopperade rakt emot Kitty var svart och ryttaren hade varken hals eller huvud. En lång svart slängkappa böljade bakom honom.
Kitty gapade av förvåning. En huvudlös ryttare!
Hon insåg att hon måste göra något på en gång. Snabbt drog hon åt sig tyglarna, skänklade Nightingale och galopperade mot andra sidan av ringen. Den mystiske ryttaren gav till ett rop och hejdade sin häst. Ett elakt skratt ekade.

– Du kan inte komma undan, Colleen Healey, ropade ryttaren hest. Den här gången ska jag sänka dig för gott!

Det amerikanska originalomslaget.

Vem vill skada Colleen Healey och hennes värdefulla häst, Nighingale? Har Kitty gått för långt när hon klär ut sig till Colleen – tänk om hon själv blir skadad?

Colleens häst Nightingale verkar sannerligen otursförföljd, eller är något ute efter att skada henne? Tillsammans med Bess följer Kitty med Colleen till en hästtävling, dels för att skydda Nightingale men också för att ta fast den skyldige. Där möter hon en rad ambitiösa personer som alla är intresserade av Nightingale – att äga, eller att döda henne.

Boken

Det här är den 109:e boken i Nancy Drew Mystery Stories-serien och den gavs ut 1992, i USA. Den svenska översättningen kom ut två år senare, 1994. Här är den också den 95:e boken i B. Wahlströms rödryggade serie med Kitty.

Boken skrevs av Alison Hart och det var hennes tredje bok som spökskrivare i Kittyserien. Som vanligt gavs boken ut under pseudonymen Carolyn Keene.

En av Alisons specialitéer som författare är ”hästböcker” som riktar sig till en yngre publik. Det märks också i de böcker som hon skrev om Kitty. Särskilt i den här och i ”Kitty och dubbelbedragaren”.

Den här historien utspelar sig i samband med Midwest International Horse Show som jag givetvis försökte hitta en verklig motsvarighet till. Jag hittade ingen given kandidat. Däremot verkar det finnas flera som heter liknande saker. Bland annat den här:

Den påminner också om hur stället beskrivs i boken. Stort och lyxigt, om man är häst.

Däremot utspelar sig bokens hästtävling i samband med Halloween, alltså i oktober. Det märks främst genom den maskerad som anordnas i boken. Tyvärr går inte Bess och Kitty på den. De är fullt upptagna med att vakta Nightingale. Däremot råkar de ut för den ryktbara huvudlösa ryttaren.

Den huvudlösa ryttaren är en mytisk figur som har figurerat i folktro sedan medeltiden. Han avbildas vanligen som en ridande man som antingen bär sitt huvud under armen, eller letar efter sitt huvud.

Den huvudlösa ryttaren i Tim Burtons version av ”Sleepy Hollow”.

Slutsats och betyg

Det här är något av en hästbok. Därmed ska det sägas att folk som gillar hästar kommer att gilla den mer än mig, som har lite hästskräck. Missförstå mig rätt, jag tycker hästar är jättefina att titta på. Gärna på långt avstånd. Och det är ungefär alla tankar jag har om hästar. Jag är inte särskilt intresserad. Jo, en sak till… jag ställer mig faktiskt lite frågande till hästtävlingar också. Nåväl, jag skriver allt det här eftersom det därmed blir svårt för den här boken att flirta in sig hos just mig och andra, som älskar hästar kommer förmodligen att tycka mycket bättre om den.

För sanningen är samtidigt att det här inte är en dålig bok. Mysteriet är spännande och jag lyckades aldrig känna mig helt säker på vem skurken var, innan det avslöjades.

Man får dessutom en fin känsla av hur det är och ser ut på Midwest International Horse Show. Jag föredrar ofta de Kittyböcker som inte innehåller hela kompisgänget. Och här är det bara Kitty och charmiga Bess som man behöver hålla reda på. De ger dessutom dem mer utrymme.

Däremot gillar jag verkligen inte det faktum att Kitty faktiskt inte lyckas lösa mysteriet, inte förrän skurken avslöjar sig själv. Det drar ner betyget, som därmed blir en trea – en helt ok bok alltså. Trots att den handlade om hästar. 😉

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Kitty inte löser mysteriet.
Bäst: Omslaget. Det är jäkligt snyggt tycker jag.

Övrig information

Antal sidor: 191
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1994
Bokomslag: Aleta Jenks
Boknummer Wahlströms: 2681
Upplagor:
1 – 1994
2 – 1996
3 – 1998

Originaltitel: The Mystery of the Masked Rider
Utgivningsår i USA: 1992
Övriga omslag.

Föregående bok: Kitty och maratonmysteriet
Nästa bok: Kitty och skidortens hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *