Kitty och det glödande ögat

När Kitty först tar sig an fallet med det glödande ögat kan hon inte veta att Ned redan blivit kidnappad. Efter sig har han lämnat en konstig anteckning som pekar på en märklig brottsling, en cyklop. Kitty, George och Bess får fullt upp med att följa alla de andra ledtrådarna. Samtidigt som Carson har fått en ny kollega som också är ivrig att visa vilken duktig detektiv hon är. Så det blir konkurrens om vem som ska kunna lösa mysteriet först. 

Mystery of the glowing eye
Det amerikanska originalomslaget.

Här blir det åka av, och då helst i form av en helikopter. En radiostyrd sådan – en sån som förde bort stackars Ned. Gång efter annan tror Kitty att hon är nära att hitta honom igen i den här boken. Men varje gång hon är nära försvinner han igen. Det är som att skurken hela tiden ligger ett steg före.

Som tur är får hon en hel del hjälp i den här boken. Inte bara av George och Bess. Burt och Dave spelar också en betydande roll. I den här boken tar de nämligen en betydligt större plats och har mycket fler repliker än de sedvanliga tre (?).

Boken

Det här är den 51:a boken i serien om Kitty och som vanligt skrevs den under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren var annars Harriet Stratemeyer. I USA gavs boken ut 1974 och i Sverige kom den ut fyra år senare.

Det som sticker ut med den här boken är dels att Burt och Dave tar osedvanligt stor plats. Den gör det eftersom merparten av mysteriet utspelar sig i Emerson, där Ned, Burt och Dave går på collage. Det ska också visa sig att Neds kidnappning har med hans studier att göra. Han har nämligen utvecklat en grej och det är bäst att han får förklara det med egna ord:

Neds lasergrej.

Med andra ord håller Ned på med väldigt avancerade studier och det visste vi inte innan.

I boken får vi också förmånen att träffa Neds föräldrar i en liten konversation. Då de oroar sig lite för vart deras son har tagit vägen.

En annan intressant sak som avslöjas i boken är att Carsons nya assistent friar till honom. Hon är i 20-års åldern och på tok för ung. Men det är inte anledningen till att han avböjer erbjudandet. Det är att hon konkurrerade för mycket om samma uppmärksamhet han annars ger Kitty. Wow!

Mystery of the glowing eye - illustration
Illustration från den amerikanska versionen av boken.

Slutsats och betyg

Isch…. Det här var inte så roligt. Eller ja, jo, det var det ju också… Det här var en märklig historia om en cyklop som rövat bort Ned i en helikopter. Sug på den meningen ett tag.

Efter sig lämnar Ned en lapp där han varnar för den här cyklopen. Inte för den verkliga mannen som rövat bort honom.

Det ska också visa sig att Ned när Kitty kommer in i bilden redan har varit borta ett par dagar. Ändå ser man inte tillstymmelse av någon särskild polisinsats eller liknande.
Jo, jag vet att Kitty inte är verklighet och man får köpa en hel del när man läser dem. Men jag har problem med just sådana här saker.

Den enda ljuspunkten är att det är den bästa boken hittills när det gäller att hitta bra citat. Annars håller inte det här. Jag ger den här boken en etta.

Citat från boken
Jasså en sån, ”en ovanlig och farlig mördartyp”.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Upplägget… att en cyklop som rövart bort Ned i en helikopter. Helt sjukt!
Bäst: De roliga citaten

Övrig information

Antal sidor: 200
Femte upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 1981-1982
Upplagor:
1-3 – 1978
4 – 1979
5 – 1982
6 – 1986
7 – 1991

Originaltitel: Mystery of the Glowing Eye
Utgivningsår i USA: 1974
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och den mystiska papegojan
Nästa bok: Kitty och skelettmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *