Secret of the Red Arrow – Bröderna Hardy

Egentligen har Frank och Joe, trots sina unga år, pensionerat sig från sina detektivkarriärer men ett märkligt bankrån drar snart in dem i ett nytt mysterium. Bankrånet är det första i en serie spratt som plågar Bayport och dess invånare. Det visar sig snart att hjärnan bakom sprattet är Seth Diller, en kille med ambitioner inom skräckfilmsvärlden. Problemet är bara att spratten fortsätter att plåga Bayport, även efter att Seth åkt dit och de blir bara värre och värre…

Det hela kompliceras av att Frank och Joe, enligt en överenskommelse med polisen, har lovat att inte ”leka” detektiver längre. Den överenskommelsen har också tvingat bort deras pappa, Fenton, från sin karriär som detektiv. De får alltså inte undersöka, eller ge sig efter skurkar i Bayport längre.

Givetvis kommer det inte att hindra bröderna från att försöka lösa mysteriet med de elaka spratten. Annars hade vi inte haft någon bok eller något mysterium att tala om. Men det har vi och spåren kommer att leda bröderna till ett kriminell gäng som under flera år har satt skräck i Bayports olika medborgare. Det sägs att ens liv kommer att förstöras om man kommer på kant med gänget. Man blir märkt, i form av en röd pil.

Boken

2011 bestämde sig bokförlaget Simon & Schuster bokserien Undercover Brothers som var en vidareutveckling av den klassiska bokserien om Bröderna Hardy. Två år senare lanserade man en ny serie med bröderna – Hardy Boys Adventures. Den här boken är den första i den serien. Den släpptes samtidigt som den andra boken i serien, i februari 2013. Sedan dess har det kommit ungefär 20 böcker i serien. Utgivningen och bokserien påminner Nancy Drew Diaries-serien som startade ungefär samtidigt. Där det stora utmärkande draget är att böckerna skrivs i jag-perspektiv. För Hardyböckerna betyder det att varannat kapitel är skrivet ur antingen Franks eller Joes perspektiv. Lite rörigt kan tyckas.

Time Gregory
Tim ser ut som en av Bröderna Hardy själv.

2015 släpptes dessa böcker som ljudböcker. Det är så jag har tagit mig an dem. De finns alltså inte utgivna på svenska men för dem som förstår engelska finns de att lyssna på i närmsta bokapp. Där är böckerna inlästa av Tim Gregory.

Som vanligt är boken skriven under pseudonymen Franklin W. Dixon. Den verkliga författaren bakom just den här boken är än så länge okänd.

Slutsats och betyg

Efter en rätt missmodig tid tillsammans med böckerna i Nancy Drew Diaries-serien hade jag inte särskilt höga förväntningar på motsvarande serie om Bröderna Hardy. Det var en felbedömning. I alla fall för den här första boken. Det visade sig nämligen att den hade en hel del saker som Kitty-serien saknade. Bland annat riktigt onda skurkar och rätt så läskiga grejer – folk smyger in i folks sovrum medan de sover… det tycker i alla fall jag verkar väldigt obehagligt.

Jag gillar också att den här boken har en god portion humor. På det sättet utnyttjar författaren jag-perspektivet som boken är skriven i. Något som uppläsaren Tim sedan utnyttjar till fullo. Han har nämligen läst in den här boken på ett alldeles ypperligt sätt. Vilket förhöjer upplevelsen av boken. Mycket bra!

Bröderna känns också mer som sin verkliga ålder än vad Kitty gör i sin nya serie. De drömmer om tjejer, kämpar med skoluppgifter och känns på det sättet verkligare. De lever också i 2000-talet där folk/ungdomar (i alla fall 2013) förhåller sig till nya medier och Youtube.

Mina enda mina enda minus är att jag saknar en rejäl skattjakt. Men man kan inte få allt. Jag ger den här boken en fyra. Kul! 😀

Längre ner på sidan hittar du en liten teaser från boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att vartannat kapitel är skrivet i antingen Franks eller Joes perspektiv. Jag blandar snart ihop vem som tänker vad.
Bäst: Humorn.

Övrig information

Antal sidor: 152
Första upplagan
Bokomslag: Ben Sowards
Publicerad i USA den 5:e februari, 2013 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska. Teaser:

Ingår i serien Hardy Boys Adventures
Föregående bok: –
Nästa bok: Mystery of the Phantom Heist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *