Den gömda dagboken

En dag när Kitty kommer hem från skolan har några hantverkare varit där. De ska bygga om köket. Plötsligt ser hon en gammal tegelvägg där köksskåpet fanns förut. Kitty springer fram för att undersöka den närmare och upptäcker att en av tegelstenarna sitter löst.Hon blir alldeles vild av iver och drar ut stenen. När hon lyser med ficklampan i hålet ser hon att det ligger någonting därinne, någonting rött av läder…

Det amerikanska originalomslaget.

Det visar sig vara en gammal dagbok, skriven av en flicka som bott i samma hus som Kitty för många, många år sedan. Tillsammans med George och Bess börjar Kitty läsa dagboken och det visar sig snart att den innehåller ledtrådar till hemliga skatter. Så tillsammans med hennes vänner ger sig Kitty ut på skattjakt.

Boken

Det här är den 24:e boken om Lill-Kitty även om den i Sverige gavs ut som den 21:a. Det beror på att B. Wahlströms hoppade över några böcker i serien. Boken gavs ut 1998 för första gången, och några år senare i Sverige. Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Carl Sandburg.

I boken får vi reda på en hel del nya saker om Kitty och hennes vänner. Bland annat att skolan de går i River Heights heter Carl Sandburg-skolan. Den är döpt efter en verklig man som var en känd författare i USA. Roligt nog var hans båda föräldrar invandrade från Sverige. Sedan bosatte de sig i Galesburg, Illinois, där de fick lille Carl.

För den här historien spelar han roll eftersom George har bestämt sig för att hålla ett föredrag om honom. Alla eleverna har nämligen fått i uppgift att berätta om någon från deras delstat. Därmed får vi veta att River Heights ligger i Illinois även i den här boken. Detsamma gäller Nancy Drew Files-serien som verkar lokalisera dem ungefär på samma plats – en bit ifrån Chicago. Det hela är betydligt mer diffust i Mysteries-serien.

Bess väljer sedan att hålla sitt föredrag om Abraham Lincoln och Kitty om Amelia Barton – den åttaåriga flickan som bodde i familjen Drews hus för länge sedan, i samband med något krig som Amelia nämner.

Senar i boken föreslår Kittys pappa, Carson Drew, att de kan leta efter Amelia på något som kallas för Internet. Och därmed är det första gången Internet nämns, åtminstone den här serien.

Carson ska visa Kitty hur Internet fungerar, 1998.

Som vanligt omnämns Kittys favoritfrukost även i den här boken. Det är pannkakorna som hennes pappa brukar göra. Men nu gör han inga i just den här historien, eftersom familjens kök håller på att renoveras.

Sedan dyker även den nyfikna Brenda upp och vill skriva en artikel om dagboken i sin tidning. Den här gången får vi även se henne på bild.

Brenda tjuvlyssnar på Kitty, Bess och George.

Slutsats och betyg

Fram tills nu har ”Halsbandet som försvann” varit min favorit i Lill-Kitty-serien. Men den har härmed blivit omsprungen av den här boken. Det här var nämligen jättebra!

Små flickor som genom en gammal dagbok blir nyfikna på några andra flickor som bodde där dom bodde, för flera år sedan. Det leder till en skattjakt och en väldigt fin upplösning på slutet. Perfekt och det blir en stark femma i betyg.

Jag har dessutom svårt att se hur den här historien ska kunna överträffas av någon annan bok i serien. Men vi får se…

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det fanns inget dåligt.
Bäst: Skattjakten!

Övrig information

Antal sidor: 90
Första upplagan i den här versionen
Tryckt i Finland, 2005
Bokomslag: Joanie Schwarz
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2004
2 – 2005

Originaltitel: The Hidden Treasures
Utgivningsår i USA: 1998
Andra omslag:

Föregående bok: De mystiska lapparna
Nästa bok: Tivolitjuven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *