Kitty och det gyllene beviset

Luften var fruktansvärt het. Kitty rörde sig snabbt med ögonen riktade mot marken. Plötsligt fick brandchefen syn på henne.
– Hallå där, skrek han. Gå därifrån!
Just då Kitty tänkte lyda hennes order fick hon syn på någonting som glimrade på marken.Hon böjde sig ner och tog upp det glänsande föremålet.
-Har du hittat någonting, undrade Ned när Kitty kom bort till Lisas bil.
Kitty nickade bistert.
– Jag avskyr att behöva säga det här, sa hon, men just nu har jag bara en misstänkt för mordbranden. Och det är du, Lisa.

The Silent Suspect - USA
Det amerikanska originalomslaget.

Ned stirrade förfärat på sin kusin.
– Det här låg alldeles framför det brinnande huset, fortsatte Kitty och häll fram armbandet hon precis hittat. Lisa, jag såg det på din arm innan branden började. Du förstår att det är bevismaterial?
– Det förstår jag, sa Lisa lågt.

Men Neds kusin vägrar tala om vad hon har gjort på platsen strax innan branden började. Vad är det hon döljer? Och varför har hon uppfört sig så konstigt den sista tiden?

Teorin är att Lisa känner sig pressad eftersom hennes pappa förväntar sig att hon ska ta över familjens arkitektfirma. Men är det verkligen så enkelt? Kitty upptäcker snart att fler personer kan ha haft både motiv och möjlighet att starta branden.

Boken

Den här boken släpptes 1990 i USA för första gången. Ett år senare kom den ut på den svenska marknaden, i den onumrerade serien.

Boken utspelar sig i San Fransisco dit Kitty har åkt för att hjälpa Neds morbror. Han är nämligen bekymrad över en av sina döttrar, Lisa. Personlig tycker jag alltid att det är intressant när gänget besöker någon av sina släktingar. Så småningom vore det intressant att se deras släktträd.

Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är hittills okänd.

Lite bilder från San Fransisco där boken utspelar sig.

Slutsats och betyg

Det verkligt intressanta med den här boken är att allt inte står helt rätt till med familjen Franklin. Pappan favoriserar den ena dottern vilket gör att ingen egentligen mår särskilt bra. Kort sagt är familjen dysfunktionell. Historiskt är inte det ett särskilt vanligt tema i Kittyböcker. Särkskilt inte när det gäller någon i gänget. Och det här är ju Neds familj. Det är uppfriskande att allt inte alltid är så perfekt.

Annars är mysteriet rätt så ordinärt – lite lagom intressant så där. En fördel med att läsa de senare böckerna i Kittyserien är att inte hela gänget behöver vara med hela tiden. I den här boken är det bara Kitty och Ned som åker till San Fransisco. Bess, George och Carson får allt stanna hemma. Det lämnar mer utrymme där man kan utforska de andra karaktärerna mer och det tycker jag är bra. Det blir mer som pusseldeckare än de tidigare böckerna där man oftast vet vem som är skurk tidigt. Där resten mest handlar om att skaffa bevis och sätta dit hen.

Jag ger den här boken en stark trea.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag hade nog velat att man utnyttjade San Fransisco mer som bakgrund till historien. I boken åker man till Chinatown men så mycket mer är det inte.
Bäst: De trassliga familjerelationerna.

Övrig information

Antal sidor: 152
Första upplagan
Tryckt i Ungern, 1991
Bokomslag: Linda Thomas

Upplagor:
1 – 1991
2 – 1994

Originaltitel: The Silent Suspect
Utgivningsår i USA: 1990
Bokens andra omslag:

Föregående bok: Kitty och Bröderna Hardy – Det sjunkna piratskeppet
Nästa bok: Kitty och Bröderna Hardy: Livsfarligt spår

Föregående bok enligt originalutgivningen: The Picture-Perfect Mystery (aldrig utgiven i Sverige)
Nästa bok enligt originalutgivningen: The Case of the Photo Finish (aldrig utgiven i Sverige)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *