Kitty och diamantstölden (reviderad version)

Kitty spratt till och hjärtat började bulta i bröstet på henne. En vitklädd figur kom sakta skridande fram mot henne. Det var något välbekant över figuren, tyckte hon. Den liknade ju henne själv! Kitty försökte låta bli att skrika. Det var sin egen dubbelgångare hon såg framför sig!

Redan när man läser den sammanfattande texten inser man att den här versionen av ”Kitty och diamantstölden” inte är densamma som den tidigare. Dubbelgångare! Var kom hon ifrån?

Här kan du lyssna på det första kapitlet av boken:

Nyversionen

I USA skrevs den ursprungliga romanen om 1961. Delvis eftersom den blivit beskylld för att vara rasistisk. Kittys uttalanden om hushållerskan Mary Mason var rasistiska också. Och den rasismen följde som med i den första svenska versionen också. Den är också borttagen i den senare versionen av Diamantstölden. Nyversionen verkar följa Harriet Stratemeyers amerikanska revidering.

Likheterna med den förra versionen är att vissa karaktärer och värdshuset Syrenen är kvar. Värdshuset spelar också en mer central roll eftersom det är där det mesta av historien utspelar sig . I den här boken har Kittys vännina Emily (och hennes fästman Dick) nämligen tagit över stället. Men de verkar som om någon vill sätta käppar i hjulet för verksamheten. Mystiska saker händer.

Vissa karaktärer är också kvar, Emily som sagt. Sedan dyker även en Maud Potter upp, mrs Willoughby och Mary Mason. Mauds och Marys karaktärer har blivit helt omgjorda medan mrs Willoughby åtminstone påminner om hur hon var i den första. Sedan dyker en hel del nya personer upp och Helen Corning så klart.

Action, action, action

Den här boken har nästan allt; biljakt, ubåtar, anlagda bränder, spöken, tjuvar, jordbävningar, bomber och dubbelgångare. Det är faktiskt en bedrift att Harriet har kunnat få in allt på så få sidor. Det är extravagant och extra allt.

Jag gillar den här versionen betydligt bättre än en första versionen. Det som gör att den inte når riktigt hela vägen är att det blir lite väl mycket action. Lite kan vi spara till de andra böckerna också.

Bäst och sämst *Spoilervarning*

Sämst: Ubåtsjakten blev kanske lite väl mycket.
Bäst: Mysteriet med dubbelgångaren. Vem är det egentligen?

Övrig information

Antal sidor: 199
Nionde upplagan
Tryckt i Falun, 1973
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlström: 768-769
Upplagor:
1 – 1955
3 – 1961
4 – 1964
5 – 1965
6 – 1967
7 – 1968
11 – 1977
12 – 1978
13 – 1980
14 – 1985
15 – 1989

Originaltitel: The Mystery At Lilac Inn
Utgivningsår i USA: 1961
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och kidnapparen
Nästa bok: Kitty och hemligheten på ranchen (reviderad version)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *