George Fayne

on

Georgia ”George” Fayne, äventyrerska och Kittys bästa vännina. I begynnelsen beskrevs hon som pojkflicka. På senare år har George blivit en Queerikon och i en ny serie är hon gay. Möt Kittys coolaste kompis.

Som liten gillade jag nästan George mer än Kitty.  Förmodligen eftersom hon var nästan ännu mer aktiv än Kitty. Hon tvekar inte att hugga i. Dessutom var hon verbal när det gällde hennes pojktokiga och ojande kusin Bess Marvin.

George eller Georgia?

Första gången George dyker upp är i ”Kitty och hemligheten på ranchen”. Så här presenteras hon:

… Han stirrade nästan fientligt på henne.
– George! George! mumlade han missnöjt. Det är inget namn för en flicka.
– Så heter jag i alla fall, sade George. Det är inte en förkortning på Georgia. Alla hade gett upp hoppet om en pojke i vår familj, då jag kom till världen, så jag fick heta George, rätt och slätt George, efter min farfar.

I senare böcker (bland annat ”Kitty och spökvagnen”) kallas hon George men heter egentligen Georgia. Tydligen beror det på vem som spökskrev boken och hur mycket hen kände till om Georges bakgrund. Bakgrunden är grumlig i andra böcker också – förmodligen har hon andra syskon, även om det även har insinuerats att både hon och Bess är de enda barnen i sina familjer. Vilket märks bäst i ”Kitty och tornrummets hemlighet”.

Från pojkflicka till Queerikon

Sedan 40-talet har George haft kort svart hår. Hon beskrivs nästan alltid som en pojkflicka även om hon precis som de andra klädde sig i kjol under 50-talet.
På 60-talet bytte hon ut kjolen mot ett par byxor och lärde sig kampsporter istället. Med det kan hon bättre försvara sina vänner. Fram tills 80-talet fortsatte hon att utveckla sina idrottsliga talanger.

I de första utgåvorna, innan vissa böcker skrevs om, beskrivs George ofta som lite oförskämd. Då säger hon saker utan att tänka sig för. I senare omskrivningar och berättelser har hon slutat upp med det beteendet. Hon är också den i trion som har riktiga arbeten.

Omslag till ett av seriemagasinen om Kitty och bröderna Hardy. Publicerat av Dynamite Comics 2018.
Omslag till ett av seriemagasinen om Kitty och bröderna Hardy. Publicerat av Dynamite Comics 2018.

George är också känd för att ”klanta” till det för sig. Hon vrickar fötterna allteftersom hon faller ner i det ena efter det andra – hål, dammar och vattendrag efter vattendrag. Det gör givetvis att Bess tvingas sluta fundera på pojkar, smink och måste ta en mer aktiv roll i historierna.
En populär teori är också att George och Bess är varandras motsatser och ytterligheter när det gäller hur unga kvinnor ”är”. Kitty befinner sig i mitten och balanserar de två och det kvinnliga idealet. Formeln återfinns även bland andra populära tjejtrior; Charlies Änglar, Powerpuff Girls, med flera.

Genom serien har hon också dejtat en hel del karlar. Den första var vän med Ned Nickerson. Han hette Buck Buckman. Senare dejtade även Burt Eddleton.

I Dynamite Comics:s seriemagasin om Kitty och bröderna Hardy från 2018 är George däremot och äntligen gay.

George på TV och film

I TV-serien om Kitty och Bröderna Hardy från 70-talet spelades George av både Jean Rasey och Susan Buckner.
1995 i Kanada påbörjades inspelningen av en annan TV-serie om Kitty. Den varade bara i en säsong, men under den spelades George av Joy Tanner.
I TV-filmen från 2002 spelade Lauren Birkell George och i filmen från 2007 spelades hon av Kay Panabaker.
I filmen som ”Kitty i spökhuset” från 2019 kommer Zoe Renee försöka göra George Fayne rättvisa och i CW TV-serie gör Leah Lewis rollen som George.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *