Kitty och hemligheten på ranchen

on

– Jag är säker på att det måste vara en intressant plats, försäkrade Bess. Tänk bara, cowboys och bångstyriga, halvvilda hästar och allting.
På så sätt övertalas Kitty att följa med George och Bess till Shadow ranch över sommarlovet. Äventyret kommer innehålla mycket mer än bångstyriga hästar. Det kommer att bli farliga djur, mystiska människor, dolda motiv och en lite flicka vid namn Lucy.

Så dök de äntligen upp, kusinerna George och Bess. Äntligen!

I den här boken får vi följa med den dynamiska trion till en ranch i Arizona. Anledningen är att kusinernas moster, mrs Rawley, vill ha sällskap dit över sommaren. De åker dit tillsammans med en ytterligare kusin, Alice Regor och som plåster på såren ingår en mängd hästar och utflykter ut i naturen.
Det dröjer heller inte länge innan Kitty springer på några mysterium. Vad döljer den vänliga men avståndstagande Ross Rogers? Och varför får lilla Lucy knappt ens lämna sitt hus?

Carolyn Keenes femma

Fast egentligen skrevs även denna bok av Mildred Wirt Benson. Året var 1931. Den reviderades 1965 och ersattes då med en delvis helt ny historia. Mer om den boken i ett senare inlägg. Boken har även inspirerat och namngivit det tionde Kittyspelet.

Det riktigt stora med den här boken är att den introducerar Kittys nya bästa vänner, George Fayne och Elizabeth ”Bess” Marvin. Från och med den här boken kommer de att bli hennes mest trogna följeslagare. Där George är den ”pojkaktiga” flickan och Bess den pojktokiga flickan som är rädd för mycket, kanske mest för att håret ska bli ruffsigt.

Genom den här boken följer de med Kitty över stock ock sten – de fastnar med hästarna i en storm och måste under dramatiska omständigheter ta sig över en flod. De blir också angripna av ett lodjur/bergslejon och sedan går de på bal och dansar.

En stark tvåa

Det blir en tvåa för den här boken. En stark tvåa. Tempot är lite lugnare, vilket jag gillar. Å andra sidan, när jag senare hade läst klart den känns en fjärdedel av boken som något av en transportsträcka, till att själva mysteriet ska dra igång. Det drar ner betyget.

Bäst och sämst *Spoilervarning*

Sämst: Äventyren som inte leder någonstans eller har någon egentlig mening.
Bäst: Att Kitty glider runt med en revolver som om det vore den mest naturliga sak i världen. Så småningom har hon ihjäl en skallerorm med den. Uppseendeväckande tyckte jag.

Kittys skallerorm.jpg

Övrig information

Antal sidor: 187
Sjätte upplagan
Tryckt i Stockholm, 1965
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 788-789
Upplagor:
1 – 1955
5 – 1964
6-7 – 1967
8 – 1968
9-10 – 1970
11 – 1973
12 – 1976
13 – 1978
14 – 1980
15 – 1984
16 – 1987
17 – 1992

Originaltitel: The Secret at the Shadow Ranch
Utgivningsår i USA: 1931
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och diamantstölden
Nästa bok: Kitty och den hemliga grottan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *