Kitty och falskmyntarligan

Falska sedlar dyker plötsligt upp i River Heights. Men det är inte första gången – för många år sedan prånglade en falskmyntarliga ut en stor mängd oäkta sedlar i staden. Hjärnan bakom brottet avslöjades aldrig. När flera av Kittys vänner misstänks för att ha med de falska sedlarna att göra, bestämmer hon sig för att försöka lösa den gamla gåtan. Men någon annan har bestämt sig för att försöka stoppa henne…

När Emmaline Whitby dog, testamenterade hon Candlelight Inn till Guiding Eyes foundation. Hennes önskan var att Candlelight skulle omvandlas till ett träningscenter för blivande ledarhundar. Boken börjar också med att Bess skaffar sig en liten valp som så småningom ska bli en av dessa ledarhundar.

I samband med detta kommer Kitty, Bess och George i kontakt med Emmaline Whitbys barnbarn Marisa. Precis som Emmaline har hon henne nedärvd synnedsättning. Hon har också blivit utsedd att se till att det nya centret blir av.

Utöver Marisa figurerar en mängd andra personer i boken; Carson, Hannah, Devon, Amber, Erik och Penny. Sedan är det historien med de oäkta pengarna också. Någon vill inte att Kitty ska luska i historien.

Ökad förståelse

Det unika med den här Kittyboken är att den innehåller en karaktär som är blind. Den berättar också en hel del om hur det är att leva med en synnedsättning. Att saker ska vara på specifika ställen, hur Marisa organiserar sina kläder i garderoben och så vidare. Marisa är en synnerligen aktiv flicka som hjälper Kitty lösa mysteriet samtidigt som hon lever ett normalt liv med pojkvän och vänner. Inga konstigheter.

När jag läser kommentarerna kring den här boken inser jag att det här verkar viktigt för många av läsarna. För många av dem verkar det vara en första inblick i hur det är att leva med en funktionsvariation.

Jag gillar trots att Marisa är blind och gör hon så mycket detektivjobb.
//Olivia

Slutsats och betyg

Jag trodde nog att boken skulle handla om något helt annat än vad den handlade om. Vilket främst handlar om falskmyntarligan. Det innebär inte att det här var sämre. Det kanske till och med var bättre än en mer Kitty-typisk falskmyntarliga. Min poäng är snarare att jag blev lite förvånad.

Med det sagt och trots att jag teoretiskt gillar hela den här historien så blir jag aldrig riktigt engagerad i den. Jag tror det har att göra med hur alla karaktärerna beskrivs. Där något av den genuina värmen saknas.

På det stora hela är boken ändå helt ok och jag ger den en trea.

En falsk 1000-lapp, jämfört med en äkta.
En falsk 1000-lapp, jämfört med en äkta.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag tycker det känns lite väl löjligt att Bess hundvalp kissar på Kittys skor.
Bäst: Att läsaren får insikt i hur det är att leva ett normalt liv med synnedsättning.

Övrig information

Antal sidor: 176
Andra  upplagan
Tryckt i Falun, 2008
Bokomslag: Andreas Bennwik
Boknummer Wahlströms: 2893
Upplagor:
1 – 1999
2 – 2008

Originaltitel: The Secret of Candlelight Inn
Utgivningsår i USA: 1997

Föregående bok: Kitty och mysteriet på Maui
Nästa bok: Kitty och legenden om det försvunna guldet

Övriga bokomslag:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *