Kitty och filmmysteriet

Kitty kastade en blick ut genom sidorutan i bilen. Hon fick nästan en chock när hon såg den eldröda himlen ovanför trädtopparna.
– Titta Ned! Det brinner. Det verkar vara borta vid Grimsby Herrgård.
– Vi måste köra dit och sen om vi kan göra någonting, sa Ned med en spänd röst.
När de kom fram såg de att det var stallet som brann, och det var nästan övertänt.

Race against time
Det amerikanska originalomslaget.

I den här boken är Kitty på jakt efter en hästtjuv. Någon har nämligen stulit den värdefulla rashästen Meteor från Regnbågen. Regnbågen är en ranch som ligger i närheten av River Heights och där håller Kitty och hennes vänner på att spela in en film. Snart brinner  en herrgård i närheten, samtidigt som Kitty och hennes vänner i filmklubben får obehagliga hot. Det blir snart tydligt att någon inte vill ha dem i närheten av ranchen. Men vem och varför? Tillsammans med Ned, George och Bess är Kitty tjuvarna på spåren.

Boken

Enligt originalutgivningen är det här den 66:e boken i serien om Kitty och den kom ursprungligen ut 1982. I Sverige  däremot är det den 62:a boken i Wahlströms Kittyserie. Den gavs dessutom ut samma år som i USA. Som vanligt skrevs boken under Carolyn Keene-pseudonymen och den verkliga författaren var egentligen en herre vid namn James Duncan Lawrence.

Några saker sticker ut med boken. Dels att det är en av de första böckerna som frångår det vanliga upplägget där skurken brukar avslöjas tidigt. Istället liknar den här historien mer en pusseldeckare där man inte riktigt vet vem som är skurken förrän man närmar sig slutet.

En annan intressant sak är avsaknaden av Neds kompisar Burt och Dave. Istället tar Ned större plats. Det visar sig till exempel att han är intresserad av att göra film. Han har gått med i en filmklubb och för den har han skrivit det manus som ska spelas in, givetvis med Kitty i huvudrollen. Så här beskrivs den:

I boken har Kitty även ett annat skådespelaruppdrag – i en reklamfilm. Och eftersom Kitty är bäst på allt, är hon givetvis en jättebra skådis.

På engelska heter boken ”Race Against Time” vilket gör att den ibland förväxlas med en senare bok som heter ”A Race Against Time”. Den senare boken ingår i spinoffserien Nancy Drew Girl Detective. På svenska är förvirringen inte lika stor. Här översattes den senare boken till ”Kitty – Förvillande spår” istället.

”Kitty och filmmysteriet” är dessutom den sista Kittyboken med dubbelnummer, 2303-2304. Efter den här boken har resterande Kittyböcker bara ett nummer.

Slutsats och betyg

Det är påfallande hur många Kittyböcker handlar om olika skumma saker som händer i samband med filminspelningar. Det här är den första men definitivt inte den sista. Trots det är Kitty och hennes vänner alltid lika entusiastiska och nyfikna när olika filmgäng dyker upp. Gissningsvis är ändå det här den enda boken där Kitty är filmens stjärna. I senare böcker brukar hon mest smyga runt på inspelningen och lösa mysterium.

Hittills har jag varit väldigt förtjust i James Duncan Lawrences böcker om Kitty. Hans mysterium brukar hålla ihop bättre. Han är också duktig på att bygga upp spänningen rent logiskt. Saker hänger ihop och Kitty löser fallen logiskt istället för baserat på slumpen. Det gäller även den här boken som är den bästa Kittyboken jag läst på ett tag.

Till viss del kanske det beror på att Burt och Daves frånvaro gör att författaren får mer tid att fokusera på historien istället.

Jag ger den här boken en femma. Bra jobbat!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Rainbow ranch översätts till Regnbågen. Det låter som en avdelning på ett dagis. Hade inte regnbågsranchen funkat bättre?
Bäst: Att slippa Dave och Burt.

Övrig information

Antal sidor: 193
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 2303-2304
Upplagor:
1-4 – 1983
5 – 1991

Originaltitel: Race Against Time
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och fallet i Venedig
Nästa bok: Kitty och den indiska ringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *