Kitty och ishallens hemlighet

Kitty rös när hon fick se vad som hade skrämt Bess. Medan de var ute hade någon skrivit ett meddelande med stora, röda bokstäver tvärs över badrumsspegeln: ”Violen är blå och rosen är röd. kära Kitty, snart är du död.”

The Mystery at the Crystal Palace
Det amerikanska originalomslaget.

Om bara några dagar ska en stor och viktig konståkningstävling gå av stapeln i den vackra gamla ishallen, Kristallpalatset. Men ingenting tycks fungera. Det verkar nästan som om någon medvetet försöker sabotera verksamheten. Dessutom är Alison, ishallens ägarinna, i desperat behov av pengar. Hon har visserligen ärvt en stor förmögenhet, men den är spårlöst försvunnen. Därför har Alison bett Kitty om hjälp. Finns det kanske ett samband mellan alla oförklarliga olyckor och det försvunna arvet?

Kitty tar upp jakten på både sabotören och arvet och till sin hjälp har hon både Bess och George. Ned ser man däremot inte nosen av. Han kunde förmodligen inte följa med till Minneapolis, där boken utspelar sig.

Boken

Det här är den 133:e boken i originalserien om Kitty (115 i Sverige) och den skrevs under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är däremot än så länge okänd.

Boken gavs ut 1996 i USA och året därpå i Sverige.

Temat för boken är en konståkningstävling. Vilket börjar bli något av en vana för Kitty. Konståkning är även temat för både ”Kitty och konståkningsmysteriet” och Lill-Kittyboken ”Iskalla knep”. Själv verkar Kitty ändå vara bättre på skidåkning (nedförs) än skridskor.

Boken utspelar sig i Minneapolis och det är en första gång. I Minneapolis finns det en utomhusrink där folk åker skridskor gratis vintertid – Rice Park. Den påminner lite om Crystal Palace i boken, även om bokens rink ligger inomhus. I området anordnas även den årliga vinterkarnevalen som brukar vara väldigt populär. Där kan man bland annat se snö- och isskulpturer.

Rice Park i Minneapolis.

I boken förgiftas en av karaktärerna med ögondroppar. Det gjorde mig givetvis nyfiken – är ögondroppar giftiga? Och tamitusan, det kan dem vara. Nyligen dömdes två personer för mord på deras respektive fru/äkta man med hjälp av ögondroppar I USA. Det har då rört sig ögondroppar mot röda ögon som innehåller Tetrahydrozoline. Det är en kemikalie som drar ihop blodkärlen, vilket är precis den effekt man vill ha för att motverkar röda ögon. I magen vill man däremot inte ha den effekten. De båda fallen som nämns ovan har inget samband med varandra, förutom tillvägagångssättet.

Slutsats och betyg

Ytterligare en bok om konståkning och sabotage. Jag var initialt lite orolig för att den här boken skulle likna ”… konståkningsmysteriet” alltför mycket men de skiljer sig ändå åt på en del punkter. Främst eftersom det här finns en skatt som Kitty måste hitta vid regnbågens/bokens slut. Det blir det ett stort plus för.

Däremot får miljön alldeles för lite utrymme i den här boken. Jag var ju ute efter lite vintertema när jag valde just den här. Men förutom konståkningen spelar vinter och snö ingen som helst roll och det känns trist. Särskilt när man ser de fina bilderna från snöparken i Minneapolis. Där verkar det finnas mycket man hade kunnat inspireras av.

En annan sak som är lite problematisk är att boken inleds med en lång presentation av den ena karaktären efter den andra. Så när jag läste det blev jag orolig för fortsättningen – hur ska man kunna hålla koll på alla dom här personerna? Det löste sig, men det var rätt körigt under den första halvan av boken.

Sedan var det intressant att man verkligen kan bli förgiftad av ögondroppar. Det blir plus för den pedagogiska biten med andra ord.

Sammantaget blir det en trea i betyg för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man inte tog till vara på miljön mer. Jag fick ingen känsla för Minneapolis i boken vilket jag gärna hade velat.

Bäst: Slutet var rätt så rafflande, med skatten och allt.

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Nørhaven A/S, Danmark, 1997
Bokomslag: Ted Sizemore
Boknummer Wahlströms: 2831
Upplagor:
1 – 1997

The Mystery at the Crystal Palace - Finland.jpgOriginaltitel: The Mystery at the Crystal Palace
Utgivningsår i USA: 1996
Förutom det svenska och amerikanska omslaget hittade jag bara ett finskt. Som kan ses till höger.

Föregående bok: Kitty och piraterna i Karibiska sjön
Nästa bok: Kitty och den rubinröda gasellen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *