Kitty och mysteriet i vargarnas rike

Kitty, George och Bess har åkt till bergen under vinterlovet och ser fram emot att åka skidor och framförallt hundsläde. Men alla planer förändras hastigt när det visar sig att Rainbow, den tama vargen på gården där de bor, plötsligt försvinner och lämnar fem valpar efter sig. 

The Mystery of the Mother Wolf
Det amerikanska originalomslaget.

När Kitty börjar undersöka fallet visar det sig att inte alla i omgivningen är förtjusta över vargen på gården. Samtidigt finns det uppenbarligen någon i närheten som vet att man kan tjäna stora pengar på vargens valpar. Någon som definitivt tänker hindra Kitty från att lägga näsan i blöt…

Är det möjligen den elaka grannen Rusty som försökte att skjuta stenar med en slangbella på dem i början av boken? Eller är det någon av de andra?

Boken

Som vanligt gavs den här boken ut under pseudonymen Carolyn Keene, 2002. Den verkliga författaren är än så länge okänd.

I Sverige gavs boken ut året därpå, 2002. Långt innan vargdebatten hade dragit igång på allvar i Sverige. Den kom också ut tio år före vargolyckan på Kolmården – när en av skötarna dödades av djurparkens vargar. Jag tror inte att den här boken hade kunnat ges ut efter det. I boken romantiseras nämligen tamvargar på ett rätt så naivt sätt. Som de säger i videon från National Geographics nedan, ”vargar är inte husdjur”:

För första gången, vad jag vet, utspelas en Kittybok i Wyoming, en del stat i västra USA. Den största delen består av bergskedjan Klippiga bergen och resten är höghöjdsprärie. Det ger givetvis Wyoming ett väldigt maffigt utseende. Vackert helt enkelt.

Boken låg sedan till grund för ett av datorspelen om Kitty, ”The White Wolf of Icicle Creek”. I spelet har man ändrat på historien och vargen i spelet lever som en vildvarg. Spelet utspelar sig inte heller i Wyoming, utan i Kanada. Faktum är att det inte är särskilt mycket man känner igen. Förutom vargen då. Nedan kan du se trailern till spelet.

Slutsats och betyg

Eftersom jag kände till spelet hade jag rätt så höga förväntningar på den här boken. Problemet med förväntningar är att det verkligen kan leda till besvikelse och lite så blir det här.

Annars tänkte jag att det skulle bli rätt så spännande med en varghistoria. Men inte visste jag att vargen var en ”tamvarg”, vilket fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen. Det är en dålig idé. Och sedan störde jag mig på det resten av boken.

Men jag gillade att boken utspelade sig i Wyoming. Jag läser ju böcker på vintertema nu och Wyoming känns mer exotiskt än många av de skidanläggningar som andra mysterier har utspelat sig på. Jag tycker kanske att man kunde ha gjort mer av det än man gjorde.

Ett annat plus är de två actionscenerna. En med hundspannet och en i skidliften. Utan att säga mer, tyckte jag att dom var riktigt spännande.

Annars var mysteriet mindre dramatiskt än vanligt (inga skatter eller lönnrum). Någon stjäl en varg och dess valpar. Sedan blev upplösningen en riktig besvikelse. Skurkens motiv kändes korkat och där gick luften helt ur mig.

Det blir inte mer än en svag tvåa för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Tamvargen.

Bäst: Den spännande scenen med hundspannet.

Övrig information

Antal sidor: 173
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2003
Bokomslag: Frank Sofo
Boknummer Wahlströms: 3185
Upplagor:
1 – 2003

Originaltitel: The Mystery of the Mother Wolf
Utgivningsår i USA: 2002
Boken har bara ett omslag i två versioner. Det som gavs ut i USA och det svenska omslaget.

Föregående bok: Kitty och fallet med den glömda sången
Nästa bok: Kitty och Dödsängeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *