Kitty och skuggan ur det förflutna

Kitty stannade i dörröppningen. Rummet innanför köket såg ut som om det drabbats av en orkan. En sjömanskista låg omkullvält och gamla dockor, böcker och kläder var utspridda över golvet.
Så upptäckte Kitty något som fick hjärtat att fara upp i halsgropen. Intill kistan låg en mycket blek, ung kvinna alldeles orörlig…

Vem försöker hindra Kittys vän Vera från att öppna ett historiskt museum i White Falls? Finns det något värdefullt i hennes samling av antika föremål? Eller är det kanske något i det förflutna som måste döljas?

Boken

Det här är den 105:e boken i originalserien om Kitty Drew och den gavs ursprungligen ut 1992. I Sverige gavs den ut i den numrerade serien året därpå. Boken skrevs av en spökskrivare och hen är hittills okänd.

Boken utspelar sig i White Falls, Massachusetts. Staden verkar inte finnas på riktigt men det presenteras som en mindre småmysig stad, där de flesta känner alla.

I staden bor Kittys förra granne Vera Alexander. Henne har vi däremot aldrig träffat förut. Men man kan ju gissa att Kitty har haft en del grannar genom åren.

Boken utmärker sig främst eftersom det är första gången som ett mord spelar en avgörande roll i originalserien. Vanligtvis ansågs det vara för magstarkt för serien som riktade sig till en yngre publik. Däremot mördas en hel del folk i Files-serien som är lite ”vuxnare”.

Här rör det sig om ett gammalt mord, där Caulder Cutlery dog av sin egen kniv. Efter sig lämnade Caulder en förmögenhet som aldrig har hittats. Och på något sätt verkar det hänga ihop med de attacker som Vera utsätts för.

Vi får också bekräftat att Kitty alltid är redo.

Driftiga Kitty.

Intressant var också att Kitty och hennes vänner fick vara med när stadens invånare tillverkade lönnsirap.

Saven tas från träden.
Sedan tillverkas lönnsirapen.

Slutsats och betyg

Efter att ha varit rätt så besviken på böckerna jag läst precis innan den här var detta precis vad jag behövde. Ett mysigt och snyggt mysterium som har allt man vill ha av en Kitty-bok – en gömd skatt, Bess, ett mystiskt gammalt mord och lönnsirapstillverkning! Jag är mycket nöjd.

Jag ger den här boken en svag femma i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Kanske var George lite överflödig i den här boken?
BästAtt Bess inte bara är snygg och rolig. Hon gillar att läsa också.

Övrig information

Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1993
Bokomslag: Aleta Jenks
Boknummer Wahlströms: 2640
Upplagor:
1 – 1993
2 – 1996
3 – 2001

Originaltitel: The Clue in the Antique Trunk
Utgivningsår i USA: 1992
Bokens olika omslag.

Föregående bok enligt den amerikanska utgivningen: Kitty och den gröna tigern
Nästa bok enligt den amerikanska utgivningen: Kitty och värdshusets gåta

Föregående bok: Kitty och den mystiska kattligan
Nästa bok: Kitty och värdshusets gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *