Kitty och söderhavsmysteriet

Vad var det egentligen som hände den där stormnatten för flera år sedan när den den berömda Hollywoodstjärnan Lucinda Gordon omkom i en båtolycka? Lucindas dotter Bree har fått flera anonyma brev som antyder att det kanske inte var någon olyckshändelse. Nu ber hon Kitty komma till Tahiti för att lösa mysteriet.
Men den vackra söderhavsön är inte så fridfull som den verkar. För att lösa gåtan tvingas Kitty kämpa mot både mänskliga skurkar och en enorm, människoätande vit haj.

Det amerikanska originalomslaget.

Kitty behöver inte anstränga sig länge förrän hon upptäcker att ett annat mord på något sätt verkar hänga ihop med Lucindas död. Vad har egentligen hänt?

Det duggar dessutom tätt med misstänkta. Kan det vara Brees blivande styvmor, svenska Kristin Stromm, som ligger bakom mordet, eller är det möjligen Brees egen pappa? Det finns dessutom en misstänkt filmproducent.

Kitty står helt på egna ben. Utan varken George, Bess eller Ned till sin hjälp måste hon lösa fallet själv.

Boken

Det här är den 31:a boken i Nancy Drew Files-serien som i Sverige ingår i både B. Wahlströms numrerade och onumrerade serier. I USA släpptes den 1989 för första gången medan den kom ut 1991 i Sverige. Man hade då valt att hoppa över närmare 20 böcker i NDF-serien.

Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

För första gången tar sig Kitty till något så exotiskt som Tahiti. Tahiti ligger mitt i Stilla havet. På andra sidan jorden.

Ön tillhör Franska Polynesien så franska är modersmålet på ön. Därför svänger sig till och med Kitty med lite franska fraser. Hur mycket franska hon egentligen kan framgår inte.

Däremot är det tydligt att Kristin Stromm pratar svenska. Hon bryter till och med… och sedan var det den där incidenten med den svenska köttbullen. Varken hon eller Lucinda framstår som särskilt trevliga.

Mot slutet av boken dyker slutligen alla hajar upp. Det rör sig om både blå- och vithaj. Turligt nog framställs de inte som superaggressiva. Ibland kan böcker och film få hajar att framstå som både onda och människoätande. Så även om det står det i baksidestexten så är det inte riktigt så illa i boken. Jag googlade dessutom upp det här med hajattacker (av vithajar) och enligt Wikipedia har det förekommit 139 hajattacker mellan 1990 och 2011. 29 av dem var dödliga och oftast berodde det på att personer senare förblödde. Samtidigt tror inte forskarna idag att hajar ger sig efter människor med flit.

Slutsats och betyg

Med tanke på omslaget förväntade jag mig inte särskilt mycket av den här boken. Det tillhör den tristare sorten. Samtidigt är jag lite svag för Files-serien. På samma sätt som jag gillar ”Mord och inga visor”. Kitty är som en ung Jessica Fletcher, fast med mer killproblem.

Lyckligtvis slipper vi romantiskt drama mellan Ned och Kitty i den här boken. Hon ringer hem till honom i en scen, men de verkar komma bra överens och samtalet påminner mer om telefonsamtalen som brukar äga rum mellan dem i datorspelen. Som i en normal relation. Där den ena halvan är en beryktad flickdetektiv. 😀

Som jag också nämnt tidigare så gillar jag mysterier som utspelas någon exotisk stans. Här fick jag allt det med råge. Tahiti verkar alldeles fantastiskt. Varmt, fint och fullt av exotiska djur.

Däremot var jag inte helt förtjust i själva mysteriet. Särskilt när det andra mordet tappas bort mot slutet av boken och aldrig förklaras. Sedan kan vi som läsare förmodligen lista ut det ändå. Men det drar ändå ner mitt betyg.

Med det sagt tyckte jag ändå att den här boken var rätt så trevlig. Trots omslaget. Jag ger den en stabil trea och rekommenderar den varmt till den som vill drömma sig bort till Tahiti för en stund.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att det andra mordet glöms bort och inte förklaras i slutet.
BästDen svenska köttbullen.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: James Mathewuse
Boknummer Wahlströms: 2529
Upplagor:
1 – 1991
2 – 1997

Här kan du lyssna på första kapitlet:

Det spanska omslaget till boken.

Originaltitel: Trouble in Tahiti
Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag: Se till höger.

Föregående bok: Kitty och kidnappade discjockeyn
Nästa bok enligt den amerikanska ordningen: High Marks for Malice
Nästa bok enligt B. Wahlström: Kitty och TV-mysteriet
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *