Kitty och spindelmysteriet

Spänningen är hög när Nancy försöker lösa stölden av en synnerligen märkvärdig safir. För miljontals år sedan fångade nämligen safiren en spindel som sedan dess för alltid är ingjuten i den vackra stenen. Nu har Mr Ramsey en juveldesigner anklagats för att ha stulit den fantastiska stenen och låtsas att han själv har designat den. Men Mr Ramsey har hela tiden varit medveten om originalet som finns i Afrika. Av en händelse är Kitty och hennes vänner på väg dit i samband med sina studier. Givetvis lovar Kitty att hon även ska försöka hitta den försvunna stenen.  

The Spider Sapphire Mystery
Det amerikanska originalomslaget.

Samtidigt verkar någon vilja hindra Kitty från att åka till Afrika. Det leder bland annat till att någon försöker skjuta sönder Kittys bildäck (japp… med pistol eller gevär) och till att Ned helt plötsligt försvinner. Kitty, George, Bess, Burt och Dave gör sitt bästa för att försöka hitta honom.

Slutligen, i Afrika, möter Kitty och hennes vänner inte bara vänner och skurkar. De springer även på en hel del exotiska djur.

Boken

Den här boken gavs ursprungligen ut under det mycket omvälvande året 1968. I Tjeckoslovakien försökte folket revoltera mot den sovjetstödda regimen. Pragvåren slogs senare ner av samma regim. Samtidigt som Vietnamkriget nådde nya hemska höjder och protesterna emot det intensifierades världen över. Inte minst i Sverige. Där ”Jag är nyfiken”-filmerna med sin sexualliberalism annars var högsta mode. Den första filmen i Modstriologin hade också premiär under året. Erlander vinner valet i Sverige och Nixon i USA. Annars går 1968 till historien eftersom både Robert Kennedy och Martin Luther King mördades då. Vilket känns som en paradox till ”Kitty och spindelmysteriet” som innehåller en hel del stereotyper och N-ord.

Händelser 1968.
1968 brukar anses vara en vändpunkt i den moderna historien.

Boken skrevs av Harriet Stratemeyer under den sedvanliga pseudonymen Carolyn Keene. I Sverige gavs den ut 1975 för första gången.

Slutsats och betyg

Alltså den här boken har verkligen inte åldrats väl. Och samtidigt tycker jag att Harriet borde ha förstått bättre, eller var det här ett gammalt manus som låg och skräpade från 32 eller nåt? Den innehåller på tok för mycket stereotyper och N-ord.

Kitty åker som sagt till Afrika och det tycker jag känns kul. Det är safari med spännande djur, lejon, elefanter och noshörningar. Ibland reagerar jag på att djuren beskrivs fel, rent faktamässigt. Som att Noshörningar skulle vara synnerligen aggressiva. Det är ju inte sant. Flodhästar är betydligt farligare och dem hamnar Kitty precis i närheten av utan bekymmer. Harriet är med andra ord ute på hal i när det gäller hennes kunskaper om Afrikas djur. Även om episoden när en babian snor en av Kittys medresenärers peruker eventuellt är trovärdig.

Kitty och hennes vänner åker på safari i Kenya.

Bitvis är boken också rätt så brutal. Skjutvapen brukar inte figurera i Kittyböcker men här finns de. Sedan smörjer någon in handtagen på väskorna med frätande syra, som sedan bränner på händerna när man har vidrört dem. Ovanligt obehagligt för att vara Kitty.

Annat är själva mysteriet rätt så linjärt. Kitty är på jakt efter en safir. Någon försöker hindra henne från att hitta den. Det är inte superkomplicerat eller sofistikerat. Vilket känns synd på den fantastiska miljön. Herregud Afrika. Det hade ju kunnat bli hur bra som helst.

Istället ger jag den här boken en mycket svag tvåa.

Jag vill samtidigt säga att jag hittade en senare utgåva av den här boken, från 1991. Jag bläddrade i den och där verkade alla trista stereotyper vara borta. Kvarstår gör då en helt ok bok.

Illustration
Illustration från den amerikanska versionen av boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det är rätt mycket som är dåligt i den här boken. Men jag måste välja de stereotypa och idiotiska beskrivningarna av både människor och djur. Som här när de spekulerar varför männen i en viss stam har stora hål i öronen:

Bäst: Att de ändå åkte till Afrika.

Övrig information

Antal sidor: 196
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1975
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1798-1799
Upplagor:
1 – 1975
3 – 1977
4 – 1979
6 – 1991
7 – 1997

Originaltitel: The Spider Sapphire Mystery
Utgivningsår i USA: 1968
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och chiffermysteriet
Nästa bok: Kitty och sjöodjuret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *