Först hade männen i skåpbilen nästan kört över ett litet barn som sprungit över vägen, och sedan hade de stulit en massa bordssilver. Kitty bestämde sig genast för att försöka få tag i männen. För hon anade redan att de hade betydligt värre saker på sitt samvete än de hittills avslöjat.
Det här blir upptakten till en vild jakt på ett försvunnet testamente som några skurkar absolut inte vill att Kitty ska hitta.
Här kan du lyssna på det första kapitlet:
Kitty föds
”Klockmysteriet” gavs ut på engelska den 28 april 1930 och blev därmed med den första av alla de hundratals Kittyböcker som skulle komma att följa. Boken skrevs ursprungligen av Mildred Wirt Benson och gavs ut i Sverige 1952.
Idén till boken stod ändå Edward L. Stratemeyer för. Han ville återskapa succén med Bröderna Hardy. Fast för flickor. I ett möte med bokförlaget Grosset & Dunlap lanserade han grundidéerna till fem böcker med den kvinnliga amatördetektiven Stella Strong.
En stor egendom förblir ofördelat eftersom ett testamente saknas. Några burdusa rika människor hävdar att de har rätt till egendomen. Men Stella Strong tycker att det borde gå till två fattiga och mer välförtjänta tjejer. Ett brev hittas som anger att testamentet finns nedskrivet och förvaras i en gammal familjeklocka. Klockan har försvunnit och försöken att hitta den hade varit förgäves tills Stella får höra att det har flyttats till ett sommarläger några mil bort. Hon anländer till sommarstället och upptäcker att huset har blivit plundrad och klockan är borta. Hur den gamla klockan slutligen återhämtas och hur det leder till att testamentet återfinns kommer att bli intressant att läsa.
Så presenterade Edward ”Kitty och klockmysteriet” för förlaget. Dom tyckte genast om idén och gav sitt godkännande till att producera sex böcker. Men dom ville att namnet skulle ändras till Nancy Drew istället för Stella Strong. Pseudonymen ändrades också. I Edwards originalidé hette författaren Louise Keene, istället för Carolyn.
Edward visste redan vem han ville ha som skribent. Efter bokförlagets positiva svar kontaktade han Mildred. Han kontaktade henne och bad henne sätta igång med dom första tre böckerna. Han ville också att de skulle skrivas fort. Fyra veckor per bok, räknade han.
Med mina bästa hälsningar och största tillit om att du kommer att ge oss en första historia som kommer få flickor att vilja läsa mer om Nancy (Kitty) Drew.
Skrev Edward till Mildred. Det var bara några veckor innan den stora börskraschen i USA, 1929.
Ett trevande försök
Att fila till Kittys karaktär och historierna skulle ändå komma att ta lite tid. Klockmysteriet är nämligen inte den bästa boken i serien. Det är lite haltande. Främst beror det på att relationerna känns lite onaturliga. Genom boken springer nämligen Kitty på en uppsjö av olika personer, varav de flesta inom loppet av ett par minuter har berättat för Kitty hur fattiga de är och besvikna över att gubben Crowley lovat dem ett arv som sedan inte kom. Det känns onaturligt. Och sedan kommer Kitty inglidande som en räddande ängel. Det blir lätt för mycket.
I boken får vi även träffa några personer som kommer att återkomma, Kittys pappa Carson Drew, Hushållerskan Hanna Gruen och Kittys vän Helen Corning.
Istället gillar jag skurkarna i boken bäst. Främst för att de mer eller mindre är direkta avbilder av de elaka styvsystrarna med tillhörande mor från Askungen. Familjen Tophams. De är så där härligt elaka som elaka personer bara är i sagor.
Slutligen blir det bara en trea i betyg. Det är kanske lite mer än den förtjänar. Hade Klockmysteriet inte varit det första trevande försöket med en Kittybok hade den inte kunnat komma undan med den annars rätt så tunna historien.
Bäst och sämst *Spoilervarning*
Sämst: Rasismen.
Bäst: Att skurkarna är så skurkiga
Kittys belöning: Den gamla klockan
Övrig information
Antal sidor: 183
Sjunde upplagan
Tryckt i Falun, 1968
Bokomslag: Göte Göransson
Boknummer Wahlströms: 671-672
Upplagor:
1 – 1952
7 – 1968
8 – 1970
9 – 1972
10 – 1974
11 – 1976
12 – 1977
13 – 1979
14 – 1981
15 – 1985
16 – 1989
17 – 2000
Originaltitel: The Secret of the Old Clock
Utgivningsår i USA: 1930
Bokens olika omslag.
Föregående bok: –
Nästa bok: Kitty i Spökhuset
Nu har jag läst den reviderade versionen. 17 upplagan från 2000. Inte en helt ny historia men man kunde nästan tro det i början! En del är samma, viktiga händelser och så men vissa saker är ändrade eller tillagda. Två personer är tillagda tex! Sedan är vissa namn utbytta. Till modernare eller till dem i amerikanska originalet, det vet jag inte. Mycket frustrerande men intressant att läsa. Föredrar nog den första versionen 😀