Försiktigt öppnade Kitty dörren till rum 513. Egentligen borde hon ligga i sin sjukhussäng och sova, men hon måste ta reda på om det verkligen spökar i rummet intill som folk har sagt.
Kitty vred om strömbrytaren men rummet förblev kolmörkt. Plötsligt svepte en kall vind genom hennes hår. Och i ett virvlande, violett ljussken tog en spöklik varelse plötsligt gestalt.
Den här boken innehåller egentligen fem kortare noveller. Alla med det gemensamt att de innehåller något övernaturligt – spöken eller annat oknytt. Men finns verkligen sånt? Kitty har väl aldrig trott på spöken?
Kalla kårar till Halloween
Lagom till Halloween tänkte jag att det här skulle vara den perfekta läsningen. Spöken vampyrer och annat läskigt. Element som jag alltid gillat i en riktigt bra Kittybok.
Som jag förstår det bygger bygger den svenska utgåvan av den här boken på två amerikanska böcker Ghost stories I (som innehåller sex noveller) och Ghost stories II (som innehåller fyra noveller). De gavs ut vid sidan av de vanliga böckerna, som en specialutgåva. Ur de två böckerna verkar B Wahlströms sedan ha valt fem berättelser som sedan blev den här boken. I Sverige är den här boken den första i serien om Kitty som är onumrerad.
De fem spökhistorierna
De fem novellerna i boken är ”Gengångaren i rum 513”, ”Spöket i växthuset”, ”Spökjoggaren”, ”Den mörka kryptan” och ”Vampyrgrottan”.
Den första berättelsen utspelar sig på ett sjukhus där mystiska saker händer.
Den andra historien involverar Orkidéer, kusliga skepnader och ett märkligt experiment.
”Spökjoggaren” handlar om ett familjespöke som dyker upp i parken. Spöket verkar vilja hjälpa Kitty att lösa ett mystiskt försvinnande.
I ”Den mörka kryptan” har värdefullt silver försvunnit i närheten av en kyrkogård där kusliga skuggor och röster hörs.
Den sista historien handlar om ett par tavlor som mystiskt försvunnit. Det har skett i ett område som ligger i närheten av en grotta som Kitty har bestämt sig för att utforska tillsammans med sina vänner.
Den historien kan du dessutom lyssna på här:
Till sin hjälp för att lösa dessa övernaturliga gåtor har Kitty George, Bess och i vissa fall Carson. Hannah och Ned förekommer också i periferin i varsin historia. Boken introducerar också en ny bekantskap för mig, Lisa Scotti som är sjuksköterska och beskrivs som en god vän till Kitty.
Kitty har egentligen aldrig trott på spöken. Men ibland kan så oförklarliga händelser inträffa att till och med en garvad detektiv som Kitty nästan börjar tro på det övernaturliga.
//Förord
Jag som är van vid de traditionella böckerna blir mycket förvånad när det helt plötsligt dyker upp en illustration i boken. Det visar sig sedan att varje berättelse har fått varsin. Inget ont om det. Ursprungligen har de amerikanska böckerna illustrationer, även de som tillhör originalserien – Nancy Drew Mystery Stories.
Slutsats
Av de fem historierna gillar jag den sista bäst. Jag gillar också att historierna är små och snabbt går att läsa.
Samtidigt känns många av historierna är lite stressade och ibland skulle jag vilja säga till skribenten att det är lugnt, ge Kitty och mig lite andrum. Låt henne ta en promenad eller en dag när hon bara funderar på gåtans lösning. Det behöver inte gå så fort från den ena saken till den andra. Ibland kan man låta historien växa i lugn och ro.
I slutänden blir det alltså inget högt betyg för den här boken. En tvåa, och hade det inte varit för den sista berättelsen hade det till och med blivit en etta.
Bäst och sämst
Sämst: Att historierna är snabblästa.
Bäst: Att den sista historien åtminstone var någorlunda väl uppbyggd och intressant.
Övrig information
Antal sidor: 152
Tredje upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: Paul Frame
Illustrationer: Eva Levén
Boknummer Wahlströms: Onumrerad
Upplagor:
1-2 – 1985
3 – 1992
Originaltitel: Nancy Drew Ghost stories 1 och 2
Utgivningsår i USA: 1983 och 1985
Föregående bok: –
Nästa bok: Dubbelvolym: Kitty och Det mystiska juvelskrinet och Kitty I det öde huset