Mary, Lou och spindelns nät

Kapten Ned Dana är förtvivlad. En kvinnlig passagerare har mystiskt försvunnit från hans skepp, innan den gick i hamn. Först misstänker han att hon hoppat överbord men verkligheten är en annan. Mary och Lou beger sig hem till den försvunna kvinnan där hennes betjänt meddelar att hon är hemma. Däremot vill hon inte träffa systrarna. Kvinnan lever alltså och systrarna tror att de kan andas ut. Men intrigen tätnar när de strax efter det hittar hyresvärden Mr Wharton medvetslös och inlåst i en garderob. Vad är i görningen egentligen?

The Clue in the Cobweb
Det amerikanska originalomslaget.

Snart faller även Lou in i en märklig dvala. Hon sover 12 timmar i sträck och ingen förstår varför. Allra minst Lou. Samma öde kommer att drabba fler personer genom boken. Flickorna försöker lista ut vad som gör att människor plötsligt faller in i denna märkliga dvala. Samtidigt är de fortfarande på jakt efter den skygga kvinnan fröken Blore. Var har hon tagit vägen?

Mysteriet leder så småningom flickorna till en avlägsen ranch där de hittar fler ledtrådar…

Boken

Det här är den åttonde boken om Mary och Lou, även om den i Sverige presenterades som den nionde boken i serien. Den skrevs under pseudonymen Carolyn Keene och bakom den gömmer sig Mildred Wirt Benson. Samma kvinna som skrev de flesta av de tidiga Kittyböckerna. Det var den fjärde boken hon skrev om systrarna. Året var 1938.

Slutsats och betyg

Jag sitter liksom och hoppas att Mary & Lou-böckerna ska bli riktigt bra. Hittills har det inte hänt. Och jag vill minnas att jag kände likadant som liten – Mary & Lou var inte lika bra som Kitty och Bröderna Hardy. Men jag forsätter att hoppas.

Tyvärr gick det inte med den här boken och mestadels tycker jag att det beror på att historien känns rörig. Det är för mycket människor och jag vet inte riktigt vad som händer. Det har blivit ett vanligt problem med de här böckerna. Jag funderar på om det beror på att varje bok hittills har innehållit en scen där Lettie på något sätt ska jävlas med systrarna. Kanske är det upplägget förvirrande för själva historien. Jag vet inte.

Annars tycker jag att historien börjar bra. Den försvunna flickan från båten är ett spännande upplägg. Men sedan tappar man liksom bollen. Lou blir förgiftad, några kineser dyker upp och allt blir snurrigt. Jag med. Det blir en tvåa för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att flickorna särbehandlas och får åka både hit och dit, mitt under skolterminen. Det är lite konstigt.
Bäst: Först gillade jag inte det där med att Lou blev drogad, men eftersom det nu är andra gången börjar det bli en vana. Hur förhåller sig Mary & Lou till droger egentligen?

Övrig information

Antal sidor: 196
Femte upplagan
Tryckt i Falun, 1987
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 1342-1343

Originaltitel: The Clue in the Cobweb
Utgivningsår i USA: 1939
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary Lou och det hemliga rummet
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och herrgårdens gåta

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och mannen utan namn
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och herrgårdens gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *