Hemma hos Chet Morton är det fest och klackarna i taket. Det vill säga tills dess att klockan slår tolv då Joe plötsligt försvinner. Joe är inte Askungen direkt så oron blir stor i den lilla staden Bayport. Vart har Joe egentligen tagit vägen?
I samma veva dyker tant Gertrude upp på besök igen. Frank gör sitt bästa för att inte oroa henne, hans mamma eller hans pappa som råkar vara bortrest när Joe försvinner. Istället försöker han leta reda på Joe själv. Så småningom hittar han honom, men det är bara början på ytterligare ett mysterium med Hardybröderna. Lösningen kommer att ta dem på en hårresande resa både genom luften och till New York.
Boken
Det här är den tionde boken om Bröderna Hardy även om den i Sverige gavs ut som den nionde boken i ordningen, 1964.
Originalversionen skrevs redan 1931 av Leslie McFarlane, under pseudonymen Franklin W. Dixon. Däremot är det den första boken som skrivs baserat på Edna Stratemeyers synopsis, istället för Edward L. Stratemeyers. Edward gick ju bort 1930 så därefter tog hans döttrar vid.
1967 reviderades den ursprungliga versionen (av Tom Mulvey), vilket innebar att boken förvandlades till en helt ny historia. Ändå har den boken samma titel. Den gavs tyvärr aldrig ut i Sverige.
En annan intressant sak med den här boken är att det framgår att bröderna Hardy inte bor allt för långt bort ifrån New York. Trots det är det i den här boken som de först besöker staden.
Sedan får vi veta en hel del nytt om tant Gertrud genom denna beskrivning:
Slutsats och betyg
Jahapp, här sitter jag och känner mig lite besviken. De senaste böckerna jag läst i Hardyserien har bara varit bättre och bättre, tills jag kom till den här boken. Den här historien var faktiskt rätt så seg. Det beror mest på att själva mysteriet var väldigt tunt. Det fanns heller inga hemliga rum, spöken eller andra roligheter.
En annan besvikelse är omslaget. Egentligen tycker jag att det är en av de absolut finaste i Hardyserien. MEN… Joe är blond och Frank är mörkhårig. Därmed så är det fel pojke som råkar i trubbel på omslaget.
Därmed inte sagt att den inte har kvalitéer. Tant Gertrud är synnerligen vass. Sedan innehåller den en del tidstypiska beskrivningar som historieintresserade förmodligen tycker är intressanta. Andra skulle säga att boken åldrats en del. För den är verkligen skriven i en annan tid – när man kunde ta ett snabbt jobb som diskare för att betala av den mat man just ätit. (Har det verkligen någonsin fungerat?!) Eller som när resten av familjen bestämmer sig för att inte berätta för pappan att en av sönerna försvunnit. För att inte störa honom i hans ”viktiga” arbete. Hela den grejen stör mig. Om jag var pappa skulle jag verkligen vilja veta om en av mina söner plötsligt försvann.
Sedan känns historien mer som en reseskildring ibland – istället för det förväntade mysteriet. Det är puttrigt och mysigt men inte det jag förväntar mig. Därför räcker det inte till mer än en tvåa i betyg från mig.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Att Fenton Hardy inte får veta att Joe har försvunnit. Helt sjukt.
Bäst: Tant Gertrud.
Övrig information
Antal sidor: 188
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1964
Bokomslag: Ola Ericson
Boknummer: 1231-1232
Upplagor:
1 – 1964
2 – 1969
3 – 1974
4 – 1977
5 – 1979
6 – 1984
Originaltitel: What Happened At Midnight
Utgivningsår i USA: 1931
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Mysteriet med klockfodralet
Nästa bok: Mysteriet i jaktstugan