Mysteriet med julklapparna

Julen närmar sig och Kitty som är åtta år och hennes klasskamrater är fulla av förväntan. Nu är det nämligen dags för den hemliga jultomten att komma. I tre dagar byter barnen i Kittys klass små presenter med varandra och inte förrän den sista dagen får man reda på vem man har fått julklapparna av. Alla får jättefina julkort, favoritgodis och annat trevligt. Alla utom Kitty! Är det ett misstag eller är det faktiskt så att någon stjäl hennes paket?

hemlig tomteEn sak är i alla fall säker. Kitty tänker ta reda på varför hon har blivit utan. Och är det något hon tycker nästan lika mycket om som julklappar så är det att lösa mysterier!

Boken

the secret santa
Det amerikanska originalserien.

Det här är den tredje boken i serien om Lill-Kitty och den gavs ursprungligen ut 1994 i USA. I Sverige kom den första upplagan ut 1995.

Som vanligt skrevs böckerna pseudonymen Carolyn Keene och den egentliga författaren för just den här boken är i nuläget okänd.

I hemlandet, USA, är den här Kittyserien känd som Nancy Drew Notebooks. Vid den andra utgivningen av böckerna bytte man ut det namnet mot Nancy Drew and the Clue Crew. Man ändrade också omslag och illustrationer. I Norge kallas serien för Lille Frøken Detektiv.

Boken utspelar sig när Kitty Drew är åtta år och vänder sig till läsare i ungefär samma ålder. Böckerna är lättlästa och varje kapitel är illustrerat med en bild.

Kitty och George
Kitty och George kollar in tomtelistan.

Slutsats och betyg

Upplägget för den här boken är att barnen ska byta julklappar med varandra. Det görs genom hemliga påsar och utdelningar. Det är alltså som upplagt för barn att vara elaka mot varandra. De kan sno varandras presenter eller ge bort skitpresenter för att man inte gillar den man skulle ge presenten till. Med andra ord verkar idén inte helt genomtänkt.

Jag fastnade lite i mitt eget motstånd mot idén när jag läste den här boken. Och särskilt när det gäller episoden när de ska ge bort luncher till varandra. Som svensk känns det jättekonstigt. Lunch ingår ju. Och sedan visar det sig att barnen i boken mest ger bort  godis till varandra, till lunch? Får jag säga att vissa förutfattade meningar om USA besannas här? Dessutom känner jag mig extremt vuxen och tråkig.

Nåväl, boken är inte helt dålig ändå. Jag gillar slutet där Kitty visar att hon  har ett hjärta av guld. Och sedan är det ju alltid mysigt med böcker om jul… Sedan kändes det inte riktigt som att hon verkligen löste det här mysteriet, fastän hon gjorde det. Det förklarades nämligen aldrig riktigt hur, helt plötsligt var det bara löst.

Näh, det blir bara en tvåa för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Idén med en hemlig jultomte i skolan. Varför inte bara köpa varsina presenter som sedan lottas eller delas ut planlöst. Eller så kan man ju strunta i det helt också och vänta tills tomten kommer. 😀
Bäst: Kittys hjärta av guld.

Övrig information

Antal sidor: 93
Andra upplagan
Tryckt i Finland, 1999
Bokomslag: Cliff Miller
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 1995

Originaltitel: The Secret Santa
Utgivningsår i USA: 1994

Föregående bok: Halsbandet som försvann
Nästa bok: Tjuven i balettskolan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *