Frank och Joe tar studenten och ser fram emot ett långt härligt sommarlov. Istället krockar de nästan med ett flygplan som håller på att köra på dem när det ska landa. Det blir upptakten till ett nytt mysterium. Det försvåras av att Bröderna Hardy snart själva står anklagade för brott.
Piloten som nästan håller på att krascha in i bröderna visar sig snart vara en riktig typ. Full som en alika, arg som ett bi. Han menar dessutom att allt är brödernas fel. Ett vittne friar bröderna men piloten, Giles Ducroy, blir av med arbetet. Strax efter det drabbas Bayport av ett antal postrån. Bevisen tyder på att bröderna på något sätt är inblandade. Och snart spärrar polisen in dem.
Som tur är går Mr Appelgate (från ”Tornvillans mysterium”) och Mr Jefferson (som presenteras närmare i ”Mysteriet i jaktstugan”) i borgen för bröderna. Så att de kan försöka att rentvå sina namn.
Boken
Enligt den ursprungliga utgivningen av de här böckerna så var det här den nionde boken om Hardybröderna. I USA gavs den ut 1930 och som vanligt skrevs den av Leslie McFarlane, under pseudonymen Franklin F. Dixon.
En intressant detalj med boken optimismen och framtidstron. Därför tänker jag att den skrevs före den stora börskraschen 1929. Pojkarna spekulerar nämligen i att alla kommer åka runt i egna flygplan, kanske bara om tio år. Det känns väldigt mycket ”före-börskrashen-tänk”. Absolut inte efter 1930.
Eftersom den svenska utgivningsordningen skiljer sig lite från den amerikanska kom den här boken ut som nummer 7, före ”Mysteriet i jaktstugan”. Det ska den egentligen inte göra. Året var 1963.
Slutsats och betyg
Precis som titeln indikerar så fokuserar den här boken väldigt mycket på flygplan. Fordon är som bekant inte helt oviktiga när de gäller Bröderna Hardy. Personligen är jag inte riktigt av samma åsikt och därför är jag inte särskilt övertygad av den här historien.
Däremot innehåller en viktig detalj om Frank som inte har nämnts tidigare. Tydligen blev han väldigt sjuk i ett skede. Och det förklarar varför de går i samma klass. Trots ålderskillnaden:
Man skulle ju gärna vilja veta vad det var för sjukdom. Det verkar onekligen läskigt.
Förmodligen mer läskigt än den här historien som aldrig riktigt lyckades engagera mig. Tidigt vet man vem skurken är och resten är mest hinder för att komma i mål. Dit man vet att allt är på väg. Förutsägbart är ordet. Sedan finns ingen tant Gertrude som lättar upp stämningen heller. Jag saknade henne.
Slutligen blir det en tvåa för det här mysteriet. Men jag ser ändå fram mot nästa. ”Mysteriet med klockfodralet” ska ju vara en riktig klassiker. 😀
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: När pojkarna åker bort med flygplanet och inför hemresan gör nya smörgåsar. Var gör dom dem? Köpte de med sig från någon affär, eller växer bröd och pålägg på träd? Jag funderade på det länge.
Bäst: Joes framtidsoptimism om flygbranschen.
Övrig information
Antal sidor: 191
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1969
Bokomslag: B. O. Wennerberg
Boknummer: 1185-1186
Upplagor:
1 – 1963
2 – 1969
3 – 1974
4 – 1977
5 – 1980
6 – 1987
Originaltitel: The Great Airport Mystery
Utgivningsår i USA: 1930
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Mysteriet med de stulna bilarna
Nästa bok: Mysteriet med klockfodralet