Mystery of the Midnight Rider

on

Något lurt verkar vara i görningen i samband med den prestigefyllda hästshowen i River Heights. Där ska Payton Evans delta men någon verkar vilja sabotera tävlingen för henne. Först visar det sig att hennes häst har förbjudna preparat i blodet, sedan släpper någon lös alla hästarna. Det är dessutom mycket som står på spel. Payton har kommit till River Heights för att tävla om en OS-plats. Kitty och Ned lovar att försöka lösa mysteriet. Payton bor nämligen hos Nickersons eftersom hennes familj sedan länge är vänner med Neds familj.

Till sin hjälp har Kitty och Ned givetvis Bess och George. Även om Bess ibland är mer bekymrad med att Kitty och Ned inte fokuserar mer på sin årsdag. Hon är nämligen rätt så romantisk den där Bess, mer än Kitty och Ned som fokuserar på Payton.

En ”hästbok”

Det här är den tredje boken i den nyaste serien om Kitty. Tyvärr har den aldrig blivit utgiven på svenska. Jag lyssnade på den som ljudbok, på engelska.

Till skillnad från de två tidigare böckerna utspelar sig den här i Kittys hemmamiljö, i River Heights. Där får vi lära känna Ned och hans familj lite bättre. Enligt de gamla böckerna heter Neds föräldrar James och Edith och de bodde i grannstaden. Nu verkar de ha flyttat till River Heights.

I den här boken omnämns också Hannah Gruen. Det gjorde hon aldrig i de första två böckerna. Därmed kan man pusta ut när det gällde den saken. För en stund trodde jag de gjort sig av med den gamla hushållerskan.

Vem som är spökskrivaren bakom pseudonymen Carolyn Keene är okänt för den här boken. Som vanligt är den skriven i jag-form. Min känsla är också att de här böckerna riktar sig till en något yngre publik än de klassiska Kittyböckerna. Att döma av de tre böckerna som jag har läst känns de till exempel mer vardagliga. Mysterierna är inte riktigt så extravaganta som vi är vana vid. Kitty är också mer mänsklig i sina förmågor. Hon glömmer saker och känns lite mer osäker.

Hästböcker
Några böcker från genren hästböcker.

Den här boken verkar dessutom rikta sig till hästtjejer. Vilket inte är något nytt när det gäller Kittyböcker. Många böcker har utspelat sig i närheten av hästar och stall – allt sedan den femte boken ”Kitty och hemligheten på ranchen”.

Genom att låta mysterierna utspela sig i en hästmiljö försökte och försöker man nog locka den stora gruppen med hästtjejer (och killar) som finns där ute. Alternativt tvärtom. De korsbefruktar nog varandra, de båda genrerna.

Slutsats och betyg

Besvikelsen var stor efter den förra boken i serien. Därmed hoppades jag verkligen att den här boken skulle vara bättre. När jag sedan inser att det är en ”hästbok” grusas förväntningarna igen. Jag var aldrig någon hästtjej och fattade aldrig riktigt grejen med hästar. Det är givetvis min egen personliga preferens. Därför uppskattar nog hästintresserade personer hästdetaljerna mer i den här boken än vad jag gör.

Det påverkar ändå inte mitt betyg. Hade boken utspelat sig på ett hundpensionat, vilket hade intresserat mig mer, hade det ändå bara räckt till en tvåa i betyg. Vilket är vad jag ger den här boken.

Mysteriet är förvisso ok. Jag stör mig inte så nämnvärt på slutet, som överraskade åtminstone mig. Däremot är det Kittys nya stil som jag har svårt för. Hennes listor och allt resonerande med vännerna hit och dit. Hon gör det rätt så ofta. Diskuterar den där  ”listan” hon har över misstänka – vad som talar för och emot olika personer. Jag föredrar när Kitty är lite mer intuitiv – när hon bara vet.

På plussidan finns ändå en humor i de här böckerna. Som när Neds pappa ska grilla och hans mamma säger att ”om det var tillåtet att gifta sig med den där gamla grillen så hade nog Neds pappa gjort det istället”. Hon säger det med glimten i ögat och Neds föräldrar verka himla trevliga.

Ändå blir det som sagt bara en tvåa. Jag hoppas och tror att nästa bok blir bättre – fylld med extravagans. 😀

Övrig information

Antal sidor: 190
Första upplagan
Publicerad i USA den 7:e maj 2013 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Nancy Drew Diaries
Föregående bok: Strangers on a Train
Nästa bok: Once Upon A Thriller

Jag hittade inga andra omslag till boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *