Nick Jordan Kontraspion

Paris, på sextiotalet. Medan öst och väst för ett skoningslöst ideologiskt krig, försvinner världskända västerländska forskare spårlöst. Det är förgäves som de berörda länderna sätter sina bästa män och kvinnor på fallet: de stöter på ett mysterium som blir allt tjockare… tills agent Nick Jordan ger sig in i dansen!

Boken

Författarpseudonymen André Fernez skrev 42 böcker om agenten Nick Jordan och två av dem gavs ut på svenska av B. Wahlströms. Det här är den första av dem.

Bakom författarnamnet döljer sig belgiske Désiré Fernez som hade en gedigen karriär, både som chefredaktör för Tintin och som författare av olika pjäser för TV och radio. Han var också utbildad jurist och det varsom sådan han avslutade sin karriär. Fernez avled 1990.

För mig var utgivningsordningen på Nick Jordan-böckerna inte helt tydlig. Men ”Kontraspion” verkar vara en av de tidigare böckerna i serien.

Det svenska omslaget är detsamma som det belgiska så jag gissar att illustratören är lokal. Ingen är namngiven.

I berättelsen får vi sedan följa ett antal hemliga agenter som är på jakt efter de försvunna forskarna – alla med lite olika motiv. Språket i boken är rätt så hårdkokt. Agenterna röker och är tuffa.

Berättelsen om när Nick Jordan blev man!

Boken innehåller också mängd atmosfäriska beskrivningar av Paris. För den som gillar det. 🙂

Ett skumt Paris på 60-talet

Slutsats och betyg

Jag köpte den här boken enbart på grund av omslaget. Jag gillar det. Sedan var jag lite halvsugen på en bok om hemliga agenter. Det var också var jag fick. Mängder med agenter. Det var så många att jag till slut hade svårt att förstå vem som var vem. I mitten av boken tycker jag att det hela var rätt så rörigt faktiskt. Fast sedan ordnade det upp sig och mysteriet med de försvunna forskarna hamnade åter i fokus och det hela hade en rätt så fin upplösning.

Sedan hade resan ditt kunna vara lite bättre. För även om språket och atmosfären fanns där, så saknades det flyt i historien. Eller varför inte bara lite tydligare markörer, istället för datum och tid så kunde kapitlen ha markerats med namn på agenten vi som läsare ska få följa härnäst. En enkel sak som det hade underlättat läsningen.

Jag ger den här boken en svag trea i betyg och det är atmosfären som lyfter boken från en tvåa.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Generellt hade boken mått bra av tydligare presentationer av karaktärerna. Nu är inte detta den första boken i Nick Jordan-serien. Men det är den första på svenska. Och det känns som att man börjat titta på andra säsongen av en tv-serie och undrar vem som är vem.
Bäst: Jag är ändå svag för Raymond Chandler-flirtar med tufft språk och atmosfäriska miljöer.

Övrig information

Det belgiska originalomslaget.

Antal sidor: 142
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1965
Bokomslag: Originalomslag från den belgiska utgåvan.
Boknummer: 1277

Originaltitel: Cerveaux à vendre
Utgivningsår i Belgien: någon gång 1960-1965
Bokens olika omslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *