Vicki i fara

Dags för Vickis första utlandstjänst, i Mexiko, om hennes pappa bara låter henne komma iväg. I Mexiko hotar en dysenteriepidemi och andra faror. Men där finns också en avlägsen kusin till Vicki, som kan agera förkläde. Det löser saken. Tillsammans med Dean och kapten Jordan beger sig Vicki äntligen av. Under en resa till en avlägsen by träffar de en märklig man som visar dem en gyllene bägare. Vad gör den där, och vem är mannen egentligen?

Boken

Det här är den tredje boken om flygvärdinnan Vicki Barr. Serien skrevs av både Helen Wells och Julie Tatham. Båda är även kända för att ha skrivit andra bokserier – om Cherry Ames och Trixie Belden. Den här boken skrevs av Helen 1948 och den svenska översättningen gavs ut 1963.

Visst tar det lite lång tid innan Vicki äntligen kommer iväg till Mexiko, men då drar äventyret igång med fina miljöbeskrivningar och en hel del information om Mexiko. Bland annat får vi lära oss en hel del om Mantillor – en traditionell spansk huvudbonad i spets.

En vacker antik Mantilla.

En sak som är lite ologisk är rutterna som Vicki åker. Det är hit och dit och verkar inte följa någon plan. I princip åker hon runt i Mexiko när det hade varit mer logiskt att hon åkt fram och tillbaka mellan USA och Mexiko, eller? Men jag antar att det hade försvårat lösandet av mysteriet och tagit onödig tid.

I den sista halvan av boken får vi äntligen ett litet mysterium att lösa också. En märklig man i en by som beter sig konstigt, liksom hans gyllene bägare.

Vicki springer också på en konstig karl på hotellet där hon bor, Perez. Deras relation utvecklas snart till ett psykologiskt spel, där Vicki vet att han är skurk. Perez vet att hon vet att han är skurk, men båda håller god min.

Boken innehåller också en lite utläggning om Mexikansk raslära som känns väldigt förlegad. Som tur är är blir det inte värre än så och rasläran är ingenting som Vicki funderar vidare på när hon väl kommit till Mexiko.

Slutsats och betyg

Jag var rätt så laddad inför att läsa den här boken. Främst eftersom Vicki skulle till Mexiko och det hade annonserats redan i boken innan. Det skulle bli spännande lovades det!

Sedan tog det lite onödigt lång tid innan Vicki äntligen kom iväg, vilket gjorde den första tredjedelen av den här boken rätt så trist.

Men sedan blev det bättre. Det finna miljöbeskrivningarna, informationen om Mexiko och det psykologiska spelet mellan Perez och Vicki var riktigt bra.

Därför ger jag den här boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Rasbiologin.
Bäst: Bra skurkar.

Övrig information

Det amerikanska originalomslaget.

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1963
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer: 1164-1165

Originaltitel: The Hidden Valley Mystery
Utgivningsår i USA: 1948
Bokens olika omslag:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *