No Laughing Matter

Efter ett möte på ett fängelse blir Kitty och Ned övertygade om Matt Goldins oskuld. Han har hamnat i fängelse för penningtvätt, men han menar att någon satt dit honom. Kitty bestämmer sig för att utreda fallet och tillsammans med Bess börjar hon jobba undercover på en nattklubb. Där verkar det inte stå helt rätt till men kommer Kitty hitta bevisen som kan fria Matt?

Boken

Det här är den 79:e boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i januari 1993. Samma månad som George Clinton efterträdde George W Bush som USA:s president.

Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd. Boken översattes heller aldrig till svenska så den enda versionen som finns är den amerikanska.

Kanske beror det på att ekonomisk brottslighet inte är lika flashiga, som de fall Kitty vanligtvis brukar utreda. Och de märks genom att författaren tar god tid på sig att försöka förklara hur ekonomiska- och/eller skrivbordsbrott kan gå till.

Ned förklarar för Bess hur skrivbordsbrott går till.

Kittys vanligaste undercoverjobb är helt klart servitris och i den här historien får hon ytterligare en chans att kamma hem lite extra dricks. Det man ändå reagerar lite på är att klubben som hon jobbar på, inte serverar alkoholhaltiga drycker. Folk går dit för att titta på komiker och dricka läsk. Den biten känns inte helt trovärdigt.

Bess får ändå tillfälle att skina när hon lierar sig med en av komikerna och blir hans vapendragare under hans framträdanden.

Men kanske skiner hon ändå allra mest när det visar sig att hon minsann vet hur SOS i Morsekod låter.

Och härmed har vi också lärt oss SOS på Morse-iska.

Slutsats och betyg

Återigen har vi en bok som jag tycker det var synd att den svenska publiken aldrig fick läsa. Det här är en riktigt bra historia och ekonomisk brottslighet är inte alls tråkigt. Särskilt när det kryddas med ett undangömt svartkasino.

Sedan är det en hel del som inte känns helt trovärdigt. Men vem bryr sig om det när historien kompenseras med lönngångar? Inte jag.

Sedan tyckte jag också att det var ovanligt klurigt att lista ut vem skurken var, som extra bonus.

Jag ger den här historien en svag femma. Där Bess är tungan på vågen.

Bäst och sämst

Sämst: Jag hade faktiskt velat ha med något riktigt roligt skämt från något av framträdandena. Det skulle ju vara en komikerklubb!
Bäst: Att Bess kan knacka SOS.

Övrig information

Antal sidor: 151
Utgivningsår i USA: 1993

Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): Update on Crime – Kitty och nyhetsmysteriet,
Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): Power of Suggestion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *