Skräcklaboratoriet – Bröderna Hardy

Frank och Joe utreder några mystiska flygplanskrascher och kommer ett nytt spännande fall på spåren. Och den här gången är spåren radioaktiva. Det är nämligen något lurt på gång i den närliggande flygplanshangaren. Det är där bröderna hittar spåren. Dessutom verkar chefen över stället väldigt misstänkt…

Det amerikanska originalomslaget.

Samtidigt har den gode Chet fått för sig att han ska bygga ett eget flygplan, av vrakdelarna av kasserade plan. Det är en ambitiös idé, men frågan är om inte bröderna Hardys nystartade rockband är ännu ambitiösare?

Pojkarna övar inför sin första spelning samtidigt som de försöker lösa det senaste fallet. Och spåren leder dem så småningom till ett skräcklaboratorium som de måste överleva.

Boken

Enligt den amerikanska utgivningen är det här den 22:a boken i ordningen. I Sverige frångick man den ordningen och här gavs boken istället ut som den 27:e boken i serien. Boken finns också i två olika versioner och den senare versionen är den som gavs ut här. Den skrevs av Vincent Buranelli, 1971. Originalversionen skrev av Leslie McFarlane.

Historien utspelas mestadels i Bayport som återigen har drabbats av ett skurkgäng. Intressant är också att historien föranleds av att två piloter omkommit i flygolyckor. Mord brukar annars inte tillhöra vanligheterna i de tidiga Hardyböckerna.

De åks också en hel del flygplan i boken där bröderna får användning av sina flygcertifikat. Det visar sig också att Fenton Hardy har ett eget plan som pojkarna ibland får använda. I boken genomför bröderna sedan både loopar och flygjakter.

Fenton Hardy uppmanar bröderna att flyga.
Nej, flygplan kommer inte till himlen när dom dör.

Det visar sig också att bröderna Hardy håller på med musik på sin fritid. De har till och med ett eget rockband. Så här ser uppställningen ut:

Några år efter det att boken gavs ut inspirerade den också ett avsnitt av TV-serien Hardy Boys / Nancy Drew Mysteries, ”The Flickering Torch Mystery”, som kom ut 1977. Däremot ändrade man en hel del i historien och där handlar den mer om en mystisk ljudtekniker som försöker mörda en rockstjärna (som spelas av Ricky Nelson). Det är i alla fall vad Hardybröderna misstänker. Detta är kryddat med lite flygplansaction.

Nedan hittar du en länk till avsnittet:

Slutsats och betyg

Jag var inte helt förtjust i den här historien. Främst eftersom den innehöll för mycket osannorlika flyggrejer. Det är inte första gången som författare till Hardyhistorierna verkar tro att världen består av massor med människor som har ett eget plan. Här har Hardyfamiljen en, och Chet ska dessutom bygga ett till sig själv. Det hela känns lite knasigt.

Annars tyckte jag att det radioaktiva spåret var rätt så spännande och det visar sig att man faktiskt kan göra syntetiska diamanter av Isotoper. Det hade jag ingen aning om.

Sedan tycker jag kanske inte att bröderna genomför så särskilt mycket detektivarbete, mer än att de råkar befinna sig på olika platser och råkar ut för lite olika saker. Det är en hel del slumpar och lyckosamma gissningar. Det är mer fokus på action, rockmusik och sånt.

Å andra sidan tycker jag inte illa om boken heller. Så det blir en stabil trea i betyg till den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Hur har Fenton råd med ett eget flygplan? Är han korrupt?
Bäst: Det får blir brödernas rockband ändå.

Övrig information

Antal sidor: 200
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1978
Bokomslag: Tord Nygren
Boknummer: 2030-2031
Upplagor:
1 – 1978
2 – 1979
3 – 1980
4 – 1985
5 – 1991

Originaltitel: The Flickering Torch Mystery
Utgivningsår i USA: 1943 och 1971
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Klippgrottans hemlighet 
Nästa bok: Den förgiftade pilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *