Strangers on a Train

on

Det förra äventyret fortsätter i Alaska. Efter en mystiskt juvelstöld inser Kitty att kryssningsfartyget innehåller fler bovar. Tillsammans med Bess och George försöker hon ta reda på vem eller vilka som ligger bakom stölden och andra märkliga händelser. Någon verkar nämligen vilja röja Kitty ur vägen.

Jakten tar oss genom en mängd spännande platser i Alaska; Skagway, Yukonterritoriet och Nationalparken Denali. Tänk guldrushen och ”Skriet från vildmarken” av Jack London (båda utspelar sig här). Där springer Kitty inte bara på skurkar, utan även älgar. 😀

Uppföljaren

Det här är den andra boken i den nya serien om Kitty. Den är också en direkt uppföljare av den första boken och man bör inte läsa den om man inte har läst den första först. En del viktiga karaktärer återkommer nämligen och det kan vara bra att veta vad de gjorde i den första boken. I den här boken avslöjas också slutet på den första boken.

Kekla Magoon
Kekla Magoon är den som döljer sig bakom pseudonymen Carolyn Keene den här gången.

Boken skrevs av Kekla Magoon som är barn- och ungdomsförfattare i USA. Hon har även vunnit flera priser för sina böcker. Då under eget namn.

Spontant tänker jag att hon även borde ha skrivit den första boken i den nya Kittyserien, ”Curse of the Arctic Star” men det hittar jag inga uppgifter om.

Boken gavs ursprungligen ut 2013. Däremot har den hittills inte kommit ut på svenska. Däremot hittar jag en norsk översättning men Kitty har alltid varit lite populärare där än i Sverige (även om hon har varit väldigt populär här också).

Jag lyssnade på den här boken som ljudbok.

Slutsats och betyg

Som jag berättat tidigare så är de här böckerna skrivna i jag-perspektiv. Något som jag har lite svårt för. Särskilt problematiskt blir det i den här boken när väldigt mycket beskrivningar går ut på att Kitty jämför den ena misstänkta personer med den andra. Vad som talar för och vad som talar emot dem. Det gör att Kitty framstår som mycket osäkrare än annars. Det hjälps inte av att Kitty har svårt att lägga ihop ett och ett i den här boken. Jag klurade tidigt ut vem boven var och jag är inte smartare än någon annan.

Dessutom visar det sig att Kitty är främmande för det här med Internet. Hon blir nämligen mäkta förvånad när bloggerskan Wendy Webster visar henne alla artiklar hon hittat om Kitty. Lokaltidningen i River Heights har nämligen skrivit spaltmeter om henne. Att de också fanns på webben hade Kitty ingen aaaaaaning om och hon blir förskräckt när hon upptäcker hur mycket information internet innehåller.
Hon är inte superövertygande som detektiv direkt.

Det jag istället gillar är miljön som boken utspelas i. Det är exotiskt och spännande. Det räcker ändå inte för att rädda den här boken. Det blir en etta.

Många menar att den första och andra boken i Nancy Drew Diaries-serien inte borde ha delats upp på två böcker. Historien och mysteriet hade förmodligen blivit tätare då. Jag är benägen att hålla med dem.

Trots allt detta har jag inte givit upp än. Jag kommer att ge den tredje boken i serien ett försök också och hoppas att det blir bättre.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Kittys osäkerhet. Kitty ska ju vara helt fierce och förstå hur allting ligger till före alla andra.
Bäst: Miljön de befinner sig i.

Övrig information

Antal sidor: 180
Första upplagan
Publicerad i USA den 5:e februari 2013 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Nancy Drew Diaries
Föregående bok: Curse of the Arctic Star
Nästa bok: Mystery of the Midnight Rider

Andra omslag till boken:

Norge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *