The Clock Strikes Thirteen – Penny Parker

Det börjar med att klockan slår tretton gånger istället för midnattstolv. Pennys pappa tror givetvis att Penny räknat fel. Inte kan klockan ha slagit tretton?
Samtidigt härjar ett gäng ligister i området och sätter skräck i bönderna som de attackerar. De kallas för ”Night riders” och är inte att leka med. Men Penny bestämmer sig ändå för att försöka. Främst för att rädda den oskyldiga mannen som anklagas för att vara inblandad. Hon måste bara hitta honom först!

Snart visar det sig att Penny är en konspiration på spåren som inte bara drabbar bönderna, även ett barnhem är drabbat.

Boken

Det här är den sjunde boken i serien om Penny Parker. Serien skrevs av Mildred Wirt Benson som även skrev de tidiga Kitty Drew-böckerna. Penny Parker var ändå hennes egen favoritserie eftersom Penny var lite mer våghalsig och egensinnig än Kitty.

Det är hon även i den här boken, som gavs ut 1942 för första gången. Hon hinner smågnabbas ett antal gånger med både sin far, Anthony, och bästa kompisen Louise. Alltid med glimten i ögat. Hon åker dessutom vidare i favoritbilen Leaping Lena trots hennes skruttighet.

Den här gången är fienden en ond organisation som hemsöker de lokala bönderna som verkligen inte verkar ha det så lätt. Bondfrun till mannen som flytt odlar meloner så gott hon kan men dessa stjäls snart och livet blir ännu svårare för den redan småbittra kvinnan. Penny tror ändå att det finns något gott i henne.

Tydligt är att livet som bonde inte är helt lätt och inom vissa industrier blev bönderna grovt utnyttjade av storföretagen som pressade ner priserna på böndernas varor. Följden blev hunger och fattigdom. För även om bönderna terroriseras av en ondskefull liga så verkar situationen redan ekonomiska pressad.

Slutsats och betyg

Penny Parker är och förblir en favorit, även efter denna bok. Hon är en sådan frisk fläkt att det är en fröjd att få höra om hennes äventyr. Det är för jäkla synd att dessa böcker aldrig översattes till svenska.

Den här gången bjöds vi med på ett rätt så intrikat mysterium med en hel del lösa trådar, initialt. Givetvis listar man snart ut vem storskurken är, men likt Columbo hänger man ihärdigt kvar – för att få reda på hur allt hänger ihop och hur Penny ska lyckas sätta dit skurken.

Boken är också rätt så brutal för att vara en ungdomsbok. Bland annat när det berättas om hur lillflickans föräldrar omkom i en bilolycka. Rätt så hemskt. Men jag tycker att det är bra å andra sidan.

Jag är mycket nöjd och ger den här boken en svag femma i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurkens konstiga beteende som kanske inte alltid var helt logiskt.
Bäst: Jag gillar ju när dessa ungdomsböcker blir lite mörkare. Så det bästa var att flickans föräldrar dog i den där hemska olyckan. Fint att det också löste sig för henne på slutet.

Övrig information

Antal sidor: 146
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2011

Ursprungligt utgivningsår: 1942

Föregående bok: The Secret Pact 
Nästa bok: The Wishing Well

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *