Den grekiska stridshjälmen – Bröderna Hardy

Bröderna Hardy har tillsammans med Evan, deras nya grekiska kamrat och inneboende, anmält sig till en filmkurs. De har också lovat honom att försöka hitta en ovärderlig gammal stridshjälm. Evans farbror lånade ut den till en filminspelning Hollywood för flera år sedan, men fick aldrig tillbaka den. Jakten på stridshjälmen leder dem till en rad nya bekantskaper – gamla filmstjärnor från stumfilmseran och fiender som absolut inte vill att bröderna ska hitta hjälmen…

Med sig på äventyret förljer Chet som bjuds på ett aldeles eget äventyr när han träffar Thelma och blir kär.

Boken

Det här är den 52:a boken om bröderna Hardy. I Sverige gavs den ut som nummer 39, men översattes långt ifrån alla böcker till svenska. Böckerna gavs heller inte ut i ordning.

Den här boken spökskrevs av Andrew E. Svenson under den sedvanliga pseudonymen, Franklin W. Dixon. Svenson är en av de mer rutinerade Hardyberättarna och skrev sammanlagt tio böcker om bröderna.

Värt att notera är också att omslaget gjordes av en annan välrenommerad man, Rudy Nappi. Han gjorde omslag till många Kittyböcker. Dessa använde vi oss inte av i Sverige. Därför är det lite roligt att åtminstone ett av hans omslag nådde en svensk publik.

Den här historien börjar hemma i Bayport där bröderna får besök av brevvännen och utbytestudenten Evan. Han har kommit dit för att gå på en filmkurs tillsammamns med bröderna. Sedan tar äventyret fart.

Så småningom hamnar bröderna i Evans hemland och Korfu.

Det blir också en hel del film. Eftersom hjälmen som pojkarna är på jakt efter användes i en gammal stumfilm. Något som jag personligen tycker verkar lite väl otroligt. Särskilt som den kanske tillhäört självaste Agamemnon själv.

Är det verkligen Agamemnons hjälm? Nej, förmodligen inte. Men det verkar ändå vara en väldigt gammal och cool hjälm.

Lite kuriosa är att Agamemnons hjälm även dyker upp i ett annat äventyr – i datorspelet Assassin’s Creed Odyssey.

Intressant nog spelar flickor en större roll i den här boken än vanligt. Det börjar med att Evan får syn på Iola och uttrycker ett visst intresse. Det avspisas snabbt av Joe som minsann inte tänker introducera henne för någon rival.

Sedan har vi Chets aldeles egna kärleksbestyr, när han träffar Thelma:

Thelma verkar vara världens tjej!

Tyvärr utsätts både Chet och Thelma för en hel del fatshaming i samband med detta. Thelma gillar nämligen att äta lika mycket eller mer än Chet. Vad det nu har med saken att göra.

Slutsats och betyg

Jag har sett fram emot att läsa den här boken länge. Främst eftersom det är den första Hardyboken som jag läste som barn. Jag minns att jag faktiskt tyckte att den var rätt bra. Trots att det var en pojkbok. Särskilt gillade jag delarna som handlade om film.

Jag är nog inte riktigt lika positiv längre. Även om boken har sin charm. Särskilt gillar jag att Chet får träffa en trevlig flicka. Synd bara att bröderna Hardy verkar tycka att hon har lägre värde än andra flickor, baserat på att hon är lite bastant.

Chet verkar ändå förstå vad det handlar om.

Känslan när det gäller Thelma blir därmed dubbel. Hon verkar helskoj medan Hardybröderna framstår som idioter. Detta säger jag som vuxen. Det tråkiga är att jag inte vet hur yngre läsare resonerar kring detta.

Sedan är det den här hjälmhistorien. Att man skulle använda Agamemnons gamla hjälm i en filminspelning känns rätt så overkligt. Den borde förvaras på ett museum.

Däremot tycker jag att jakten på den gamla filmen är rätt så underhållande. Särskilt när bröderna få tag på den gamla farbrorn, Buster Buckles, som var ett härligt tillskott till historien. Kul karaktär. Sedan verkar hans beskrivningar om hur det gick till vid filminspelningar inte helt sanningsenliga.

Kort sagt hade den här boken blivit lite bättre med bättre research.

Jag ger den en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Chets dumpande av Thelma.
Bäst: Thelma och den gamla filmgubben Buster Buckels.

Övrig information

Antal sidor: 196
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1987
Bokomslag: Peter Archer
Boknummer: 2425
Upplagor:
1 – 1987

Originaltitel: The Shattered Helmet
Utgivningsår i USA: 1973
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Jakten på dokumentet
Nästa bok: Smugglarnas näste

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *