Jakten på dokumentet – Bröderna Hardy

I de holländska delarna av Pennsylvania försöker bröderna Hardy att fånga tjuvarna som stjäl den ena vindflöjeln efter den andra. De försöker också lista ut hemligheten bakom vindflöjlarna. Varför stjäla sådana?
Samtidigt har Fenton Hardy åkt till Washington för att jaga en annan sorts tjuv – en spion som kommit undan med ett topphemligt dokument. Så småningom visar det sig att fallen hänger samman…

Innan dess hamnar bröderna i den ena faran efter den andra. Skurkarna verkar synnerligen hänsynslösa.

Boken

Det här är den 61:a boken i serien om Bröderna Hardy. Den gavs ut 1980 och skrevs av den Hardy erfarna författaren Vincent Buranelli. Sammanlagt skrev han 14 historier om bröderna, varav det här är den åttonde.

I Sverige gavs boken ut 1986 med ett omslag inköpt från den brittiska utgåvan av boken. Ett vanligt tilltag på 80-talet.

Historien börjar med att pojkarna åker till de Amish-täta områdena i USA. Det är där man anmält försvunna vindflöjlar. Där visar det sig också att de finns häxor som kan vara antingen goda eller onda. Det gör också att boken delvis påminner om Kitty-boken ”Kitty och häxans tecken”.

Amish.

Efter mötet med Amish-folket tar boken en annan vändning och den ena jakten efter den andra följer. Som tur är följer Chet med som moraliskt och humoristiskt stöd. Den här gången intresserar han sig för bågskytte. I varje bok har ju Chet någon ny hobby som han lägger själ och hjärta på.

Intressant nog dyker mrs Fenton upp och beskrivs på följande sätt:

Mrs Hardy sitter mest hemma och oroar sig.

Hon verkar inte ha det så lätt medan Hardymännen är ute på uppdrag. Tur att hon ibland får sällskap av Tant Gertrude.

En annan intressant detalj i boken är drogerna. Generellt sätt brukade förläggarna undvika brott som hade med droger att göra. Men här dyker de upp.

Skurkarna drar sig tydligen inte för att droga folk.

Som tur är räddar Hardybröderna mannen från både drogerna och skurkarna.

Slutsats och betyg

Jag blev nog lite bekymrad redan när jag såg omslaget. En tjur! Hur kan den hänga ihop med jakten på ett dokument. Ja, precis som jag misstänkte blev det här en rätt så långsökt historia med allt från Amishfolk, häxförbannelser, spioner, tjurar och vindflöjlar. Det funkar sisådär.

Mest intressant är spionhistorien och därför känns resten lite ovidkommande, som att man väntar på det viktiga. Därför tror jag att boken hade kunnat bli lite tätare om man hoppat över åtminstone några av ovanstående företeelser. Istället hade mer tid kunnat läggas i Washinton D.C..

Jag tyckte ändå inte helt illa om historien och jag ger den här boken en svag trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att bokens olika delar var så splittrade.
Bäst: Spiondelen var ändå lite listig.

Övrig information

Antal sidor: 191
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1986
Bokomslag: Peter Archer
Boknummer: 2415
Upplagor:
1 – 1986

Originaltitel: The Pentagon Spy
Utgivningsår i USA: 1980
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Mumiens resa 
Nästa bok: Den grekiska stridshjälmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *