Haunting Of Horse Island

I Steadmans semesterby brinner den ena stugan efter den andra. Det ryktas också om ett spöke som går igen och turisterna som kommit dit börjar bli rädda. Den ena efter den andra avslutar semestern tidigt och flyr. Kitty och hennes vänner som egentligen hade tänkt njuta av en kort semester blir givetvis indragna. Kitty lovar att hjälpa Steadmans och gå till botten med mysteriet…

Det visar sig snart att mysteriet hänger ihop med den närliggande ön. Den där det ryktas om tjuvskyttar, hemsökta hus och vilda hästar. Kitty och hennes vänner lånar en kanot och åker dit.

Boken

Det här är den 98:e boken i originalserien om Kitty och den släpptes 1990. Tyvärr gavs den aldrig ut i någon svensk översättning men den intresserade kan hitta den antingen på engelska eller på finska.

Boken skrevs av spökskrivaren Carol Gorman och det var hennes tredje och sista bok i serien. Som vanligt gavs den ändå ut under pseudonymen Carolyn Keene.

Historien utspelar sig någonstans i New York state dit Kitty och hennes vänner åkt. Där finns en ö och vilda hästar men någon närmare beskrivning ges inte. Jag letade ändå reda på lite bilder.

Jag försökte också klura ut om det verkligen finns vildhästar där… Det verka dessvärre som om New York state inte är det bästa stället för vildhästar. Dem hittar man mer troligt i Nevada, Montana eller i Wyoming. Många av hästarna är också före detta tamdjur som förvildats. Så helt vilda är de inte.

Med sig på resan har Kitty både George och Bess. Vid det här laget var det faktiskt ett tag sedan Kittty löste mysterier tillsammans med båda sina bästisar. Vilket gör att den här boken känns lite mer traditionell än böckerna precis innan.
Det faktum att boken innehåller lite spöken spär på den känslan.

Tillsammans springer de på det ena djuret efter det andra. Det är tvättbjörnar, fåglar och hästar. Intressant nog påstås det också att Bess inte är särskilt hästvan. Vilket inte riktigt överensstämmer med tidigare böcker. Här får hon rida först i karavanen eftersom hon är nybörjare!

Ibland undrar man varför redaktörerna till de här böckerna inte hade bättre koll på karaktärerna. Så att de kunde korrigera små felaktigheter som de här (som inte heller har någon egentligen påverkan på historien).

Slutsats och betyg

Jag gillade den här boken. Främst eftersom jag tycker att den hade ett fint flyt och en spänning som byggdes upp i en rätt så behaglig takt. Som vanligt gillar jag också när Kitty och hennes vänner åker till andra ställen än River Heights. Då får jag tillfälle att lära mig något nytt, även om det bara är i liten skala.

Sedan kan man ju fundera över om skurkens plan verkligen var så genomtänkt i just den här historien. Hen hade förmodligen åkt dit förr eller senare helt oavsett.

Jag tänker ändå inte döma historien alltför hårt. Jag är alldeles för svag för spökhistorier för att göra det. Och eftersom dessa inte alls dyker upp lika ofta i de här senare böckerna så blir jag lite knäsvag så fort spökryktet går.

Jag ger den här boken en stark fyra i betyg.

Övrig information

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurkens plan var väl lite tveksam – som att hen skulle förgifta hela gänget. På vilket sätt är det smart? Nåja…
BästNär flickorna åker till ön och spänningen ligger i luften.

Den finska utgåvan.

Antal sidor: 146
Förlag: Simon & Schuster
Bokomslag: Aleta Jenks

Utgivningsår i USA: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: The Mystery at Magnolia Mansion
Nästa bok: Kitty och vildmarksmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *