Don’t Look Twice

Kitty är i Chicago för att heja på Ned och hans basketlag. De ska möta sina rivaler och snart inser Kitty att även hon har en, i form av Denise Mason. Hon är cheerleader och har svårt att hålla fingrarna ifrån Ned. Han verkar inte helt ointresserad heller. Det sjukaste av allt är dessutom att Denise är rätt så lik Kitty. I alla fall på håret… Det hela tar en drastisk vändning när Kitty blir kidnappad av misstag och hon inser att Denise var det egentliga offret.

Hur ska Kitty göra nu, försöka rädda sin rival eller strunta i det? Givetvis struntar hon inte i det utan försöker istället rädda Denise.

Boken

Det här är den 55:e boken i Nancy Drew Files-serien som är avsedd för en lite äldre publik. Boken gavs ut i januari 1991 och för andra gången i rad åker Kitty för att besöka Ned på hans college.

Boken skrevs av en hittills okänd spökskrivare och verkar inte ha givits ut i något annat land än i sitt hemland, USA.

I den här historien lurar George med Kitty till Ned för att titta på hans basketmatcher. Vi får reda på att han är lagkapten, vi får också veta att hans lag heter Emerson Wildcats, vilket genast får en att minnas tillbaka till ”The Search for Cindy Austin” (förvisso en mystery-bok) där det visade sig att River Heights fotbollslag (amerikansk) heter River Heights Wildcats. Illinois verkar onekligen fullt av vildkatter.

Ned verkar också ha skaffat sig en ny bästa kompis på college (han har en ny i varje bok). Den här gången heter kompisen märkligt nog Dave och visst undrar man om det möjligen är en flirt med hans gamla kompisar från originalserien om Kitty. Där hade han två bästa kompisar i form av Dave och Burt. Det framgår inte på något sätt om det här skulle kunna vara samma Dave men han flirtar med George.

Den verkliga baskethallen där Emerson LIONS spelar.

En annan lustig detalj är de svenska vantarna som nämns.

Carson köpte med sig svenska vantar till Kitty.

När och varför Carson besökte Sverige framgår inte. Men jag tycker ändå att ett par vantar är en bra present att köpa med sig hem från vårt land.

George är förhållandevis osynlig i boken, för att vara side-kick. Hon tar inte riktigt lika stor plats som Bess brukar göra när hon följer med. Å andra sidan har Kitty rätt så fullt upp med Denise och Ned. Kommer han att dumpa henne för den här cheerleadern eller inte? För ovanlighetens skull visar Kitty upp en sida där hon inte är så självsäker som hon annars alltid brukar vara. Hon känns faktiskt riktigt sårbar. Så hon fokuserar på att lösa mysteriet istället.

Slutsats och betyg

Jag blev inte direkt superlycklig när jag upptäckte att det här skulle bli ytterligare en historia som utspelade sig på Emerson college. De brukar inte höra till mina favoriter. De kommer inte den här historien heller att göra och jag hoppas verkligen att det kommer dröja ett tag tills nästa historia utspelar sig på Emerson.

Samtidigt tycker jag väl egentligen inte att det är något större fel på den här historien. I alla fall inte i upplägget, med kidnappningsförsöken. Däremot känns slutklämmen långsökt och lite för komplicerad (med målningen). Man hade kunnat göra det lättare för sig själv och historien. Jag tror dessutom att det hade blivit bättre.

En sak som jag också funderade på när jag läste den här boken är Ned. Hur han uppfattas kan verkligen variera beroende på vem som skrivit boken. På grund av alla spökskrivare så känns han fortfarande förhållandevis vag. Ibland är han tafatt och svag. Ibland tuff och pådrivande. Ibland lugn och cool. Ibland ett yrväder. Jag skulle önska att han kunde vara mer tydlig och enhetlig.

Annars ger jag den här boken en trea i betyg. Helt ok läsning på det stora hela.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att ingen egentligen verkade undra vart Kitty tog vägen när hon blev kidnappad. Dåliga kompisar.
BästAtt Kitty bestämmer sig för att försöka rädda Denise, trots att hon kanske kommer att förlora Ned.

Övrig information

Antal sidor: 171
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag: Jag hittade bara den amerikanska.

Föregående bok: Cold as Ice
Nästa bok: Make No Mistake
Ingår i Nancy Drew Files-serien

3 Comments Add yours

 1. Cindie Andersson skriver:

  Nu blev jag förvirrad. Heter två böcker efter varandra Cole as Ice? Föregående bok hette väl det med? Eller är det jag som är snurrig?

  1. birgitta skriver:

   Hahaha.. Nej jag skrev fel. Märkte det själv för ett par veckor sedan och fixade till.
   Bra att du är på hugget när jag själv inte är det. 😀

   1. Cindie Andersson skriver:

    Ibland så! 😃 hoppas du är bättre i ryggen nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *