Cold as Ice

Kitty, Bess och George har åkt till Neds collage för att fira den årliga vinterkarnevalen. Helgen blir inte riktigt som tänkt när en juvelstöld drar in Kitty i ännu ett mysterium. Någon har stulit den österrikiska kejsarinnans juveler!
Snart misstänks Neds goda vän Rob för stölden men Kitty är säker på att han är oskyldig…

Hon bestämmer sig för att försöka rentvå hans namn och hitta den verkliga skurken. Innan dess hinner hon med en och annan kopp varm choklad.

Boken

Det här är den 54:e boken i Nancy Drew Files-serien som är avsedd för en lite äldre publik. Boken gavs ut i december 1990 och utspelar sig passande nog på vintern. Någon svensk översättning blev det inte. Istället får man hålla till godo med den amerikanska eller brittiska versionen.

Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene och spökskrivaren är hittills okänd.

Hela historien utspelar sig på Emerson College, där Ned studerar. Här visar det sig att staden årligen har en vinterfestival som lägger alla andra aktiviteter på is. Istället åker alla skidor, dricker choklad och gör isskulpturer. Därtill hålls det en utställning av historiska smycken.

Några av smyckena som ställs ut på Vinterkarnevalen.

Juvelerna som sedan stjäls är den österrikiska kejsarinnans. Baserat på beskrivningen i boken rör det sig förmodligen om juvelerna som Kejsarinnan Elisabeth bar. Hon levde under 1800-talet.

Elisabeth och hennes juveler.

Värt att notera är också mängden varm choklad som konsumeras i boken. Det är mycket.

Slutsats och betyg

Jag är inte jätteförtjust i mysterier som utspelar sig på Neds College och den här boken är inget undantag. Nog för att jag gillar idén med en juvelstöld som ska utredas men sedan känns väldigt mycket lösryckt. Som en enda lång transportsträcka till den lite märkliga upplösningen. Där klämmer man in lite allt möjligt som har med vinter att göra. För att skapa stämning antar jag. Och visst vinterstämningen finns men mysteriet blir lidande.

Därtill känns Ned ovanligt platt.

Bess levererar ändå som vanligt med hennes små egenheter.

Jag ger den här boken en svag tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurken var ovanligt uppenbar tyckte jag.
BästAll varm choklad!

Övrig information

Storbritanniens version.

Antal sidor: 155
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Trail of Lies – Kitty och mysteriet i Alaska
Nästa bok: Don’t Look Twice
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *