Peggy öppnar dörr nr 13

Försiktigt smög Peggy fram till dörr nr 13. Hon höll nyckeln ett fast grepp. Äntligen skulle hon få veta vad som försiggick där inne. Hon låste upp och kikade in i ett mörkt kallt rum. Ett svagt ljus trängde in från ett litet fönster. I detsamma stelnade hon till. Var det inte någon som stönade?

Något är konstigt med Peggys gymnastiklärare, fröken Wurtz. Bente gör sig illa på gymnastiklektionen och i princip var det frökens fel. Peggy misstänker att mer ligger bakom ”olyckan”. Något som har med fröken Wurtz att göra. På något sätt hänger det kanske ihop med den där spektakulära stölden också?

Boken

Det här är den tionde boken om Peggy och hennes äventyr. Som bekant är Peggy danska och författades av pseudonymen H. J. Temple. Bakom den dolde sig den danska barn- och ungdomsboksförfattaren Niels O. Levinsen.

I Danmark gavs den hör boken ut 1965 och i Sverige kom den ut 1973. De flesta av böckerna om Peggy gavs även ut på norska.

Roligt nog börjar boken med att Peggy faktiskt går i skola. Där visar det sig att hon är god vän med de flesta i klassen. Särskilt nämns Bente som tydligen är klassens skönhet… Vad nu det har med något att göra.

Nåväl, boken hinner knappt börja förrän konstiga saker händer. Det är ett inbrott, flera misstänka och en fröken som beter sig konstigt. Tillsammans med Peggys verkliga bästis, journalisen John Bannerhorn börjar de lägga ihop ett och ett och får snart ihop ett intressant pussel.

Det är tur att Peggy har John för hennes egna föräldrar verkar rätt så frånvarande:

Peggy får klara sig själv.

Jag har varit inne på detta förut med Peggys föräldrar. Och det är ju så att de rent berättartekniskt inte kan bry sig så mycket om Peggy. Då skulle Peggy säkert inte få lösa sina mysterium. Ändå kan jag inte låta bli att bekymra mig över att de inte verkar bry sig så mycket om Peggy. Fanns det verkligen ingen mellanväg att gå?

Slutsats och betyg

Jag känner mig faktiskt lite förvirrad av slutet, eller missade jag något? Var det två böcker i en, blev det något fel vid tryckningen eller var den verkligen skriven såhär?!

För mig började boken med en historia, om lärarinnan och inbrottet, sedan slutade den med mordförsök på en massa människor som jag missat. Eller håller jag på att få hjärnblödning?!

Förmodligen inte. Men förvirrad känner jag mig av den här boken och trots det är jag Peggy trogen. Trots att historien inte håller ihop så vill jag veta hur det går för Peggy. Jag gillar också många av smådelarna – den mystiska lärarinnan, dubbelgångaren, inbrottet, när Bannerhorn försvinner och allt smått och gott.

Men det här var onekligen rörigt. Det blir en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att flera karaktärer och sidohistorier tappades bort.
Bäst: Att Peggy ändå är snäll och förstående mot fröken Wurtz.

Övrig information

Antal sidor: 159
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1973
Bokomslag: Lennart Frantzén
Wahlströms boknummer: 1697
Originaltitel: Peggy åbner dør nr. 13

Föregående bok: Peggy och det hemliga brevet
Nästa bok: Peggy och de 3 väskorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *