Författaren H. J. Temple – Flickdetektiver, pojkstreck & tjejfotboll

H. J. Temple är egentligen den mystiska pseudonymen för Niels O. Levinsen. En dansk herre född 1915. Han började inte sin författarkarriär med att skriva böcker för tjejer, tvärtom. Men när han sedan blev chefredaktör för veckotidningen Femina ändrades allt. Han var drivande när det gällde att organisera den första fotbollsturneringen för tjejer och några år senare kom den första boken om Peggy ut.

Den första boken om Tykke-Niels.

Vad som egentligen ledde till de här valen hittar jag ingen direkt information om. Kanske blev det bara så, kanske var Niels en tidig feminist. Trots denna insats är Niels ändå mest känd i sitt hemland för bokserien om Tykke-Niels. Den första historien om honom utkom 1938, när Niels var 23 år gammal. Historien blev mycket populär och följdes av flera (totalt 15 böcker) varav den sista kom ut 1970.

I dessa historier ställer Tykke-Niels ofta till det för sig själv genom olika pojkstreck som går fel. Raka motsatsen till bokserien om Peggy med andra ord.

En av berättelserna om Pillerik.

Niels låg även bakom berättelserna om Pillerik som handlar om en student som vill göra livet surt för matematikläraren Julius Th. Mortensen, även kallad schakalen. Också rätt så olik Peggy. Berättelserna om Pillerik gavs ut mellan 1950 och 1961. Gissningsvis tog han tjänsten som chefredaktör för Femina strax efter detta.

Femina är en bekant tidning även för oss här i Sverige – genom den svenska versionen av tidningen. Bakom tidningen står det danska mediaföretaget Aller media. I Danmark har tidningen kommit ut i sitt nuvarande format sedan 1952 (i Sverige sedan 1944). Innan dess kallades tidningen för Nordisk Mønster Tidende (i Danmark) och handlade mest mode för kvinnor. Tidningen startade redan 1874 vilket gör den till Danmarks äldsta veckotidning.

1971 vann de danska fotbollsdamerna VM-guld i Mexiko.

Det var alltså för den här tidningen som Niels blev chefredaktör. Det var också genom den som han var pådrivande när det gällde den första fotbollsturneringen för kvinnor i Danmark. I samband med detta startades också Femina BK, en fotbollsklubb för enbart kvinnor som fortfarande finns kvar. Klubben var sponsrad av tidningen, med både kläder ock skor.

Vid sidan av allt detta skrev Niels alltså böcker om flickdetektiven Peggy. Kanhända inspirerad av sitt nya jobb.

Böckerna om Peggy översattes snart till både norska och svenska och de verkar nästan ha blivit mer populära här än i hemlandet. Det baserar jag främst på söksvaren från Google. Den mesta informationen kommer från Norge och Sverige, inte Danmark.

En av de norska Peggyböckerna.

I början av augusti 1987 avled slutligen Niels, 72 år gammal. Året innan gavs hans sista bok ut, ”Forelsket i bedstemor : en gammel drengs romantiske minder”. Boken handlar om den händelserika tid när Niels som femåring bodde hos sina rika morföräldrar i Köpenhamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *