Jim var försvunnen! Trix och Grynet måste genast få tag på honom. Så att de kan berätta den fantastiska nyheten för honom – att han ärvt en förmögenhet. Men vart hade han gett sig iväg? Var det han som hade bott i den gamla övergivna ladan som flickorna upptäckt under ridturen i skogen? Han han något med den otrevlige mannen i den röda husvagnen att göra?
Tillsammans med Grynet och fröken Trask försöker Trix hinna ifatt Jim. Deras teori är att han försöker bli ledare på något sommarläger längs New York States kust. Därför tar de en husvagn och campar sig uppåt, längs delstatens kust. Spåren säger dem att de knappar in, ända tills de springer några tjuvar och hamnar i ett helt nytt mysterium.
Boken
Det här är den andra boken i serien om Trix, eller Trixie Belden som hon heter på originalspråk. Den kom ut 1950 för första gången och skrevs av Julie Campbell. I Sverige gavs den ut 1970 för första gången.
Historien tar vid där den första boken i serien slutade – Jim har rymt utan att veta att han är utom fara. På något vis övertalar Trix och Grynet sina föräldrar om att just dem ska ge sig efter honom. Motiveringen är att de känner honom. Från myndigheten kommer han bara att fortsätta fly. Med på resan följer också Grynets guvernant, fröken Trask. Det är hon som kör bilen, med mera. De tar också med sig sina hundar, något som får betydelse för historien senare. Det blir också lite sedvanlig hästridning för den hästintresserade.
Annars är det intressant att vi äntligen har ett husvagnsmysterium! Undertecknad spenderade en hel del tid i dem, på vägarna och på olika campingar när jag var liten. Så det hela blev lite nostalgiskt. Trots detta förvänades jag av den standard som Trix och Grynets husvagn verkar ha. Bara det att den är silverfärgad… Givetvis var jag tvungen att kolla upp om det verkligen fanns sådana 1950. Det gjorde det, i form av Airstream-modellen.
Under äventyret träffar sedan Trix, Grynet och fröken Trask den ena intressanta personen efter den andra. Det inkluderar allt från en liten flicka till tjuvligan. Den sistnämnda har specialiserat sig på husvagnar och dess innehåll. När de inser att ett gäng småtjejer är dem i hälarna tar de till drastiska mått.
Slutsats och betyg
Det jag gillar bäst med Trix är faktiskt hennes husmorstendenser. På sätt och vis påminner hon mig om mina farmor. Och de föddes faktiskt med bara några års mellanrum så det kanske inte är så konstigt. Nej, det konstiga är att inte fler flickdetektiver från 30-40-talet var så. Som små minitanter. Nedan följer två exempel på vad jag menar.
Sådant här gjorde ju aldrig Kitty i hennes böcker… och jag funderar på om det bidrog till hennes framgång.
Nåväl, ett par feministiska framsteg senare är det lätt att tycka att sånt här är charmigt. Jag hade nog inte gjort det utan dem.
Men nog om dem. Jag gillade den här boken, men så har jag erfarenhet av livet i husvagn också. Så känslan i boken blir fin. Jag tycker också boken bjuder på en hel del intressanta karaktärer. De radas liksom upp, som en liten buffé.
Kanske är det på grund av alla de här fina sakerna som själva mysteriet får stå tillbaka lite. Det var inte det intressantaste med boken. Men det kanske det inte behöver vara heller?
Jag ger den här boken en stark fyra i betyg. Läs den en fin sommardag vetja.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Tjuvhistorien var väl inte jättesofistikerad.
Bäst: Det får bli husvagnen.
Övrig information
Antal sidor: 131
Andra upplagan
Tryckt i Stockholm, 1970
Bokomslag: Ola Ericson
POPs boknummer: 40
Originaltitel: Trixie Belden and the Red Trailer Mystery
Utgivningsår i USA: 1950
Bokens olika omslag.
USA Norge USA USA USA USA USA Nederländerna
Föregående bok: Trix och spökhuset
Nästa bok: Trix och diamantmysteriet