Vicki löser giftblommans gåta

När Vicki får inbjudan att besöka Hawaii tackar hon givetvis ja. Den vackra söderhavsön är det bästa semesterparadis hon kan tänka sig. Men redan på flygplatsen börjar underliga saker att hända. Ingen möter henne och blomstergirlanden hon lägger om sin hals består av giftblommor.

Boken

Det här är den femte boken om flygvärdinnan Vicki Barr och den skrevs av Julie Tathams. Böckerna innan hade officiellt skrivits av Helen Wells.

I Sverige gavs inte alla böcker ut i samma ordning som i USA och den här boken gavs ut sju år efter boken innan. Däremellan gavs flertalet Vicki Barr böcker ut.

I den här historien är det dags för Vicki att besöka Hawaii. Tanken är att hon ska spendera tid med några vänner och ha roligt. Som tur är hinner Vicki knappt landa förrän hon dessutom är ett nytt mysterium på spåren. Ungefär samtidigt som hon själv landade blev nämligen Frances Miller kidnappad från samma flygplats!

Vicki blir snabbt övertygad om att de giftiga blommorna i hennes lei har något med saken att göra. Kanske drogades Frances på samma sätt?

Samtidigt har en pojke från Frances pappas plantage försvunnit. Hänger det möjligtvis ihop? Vicki bestämmer sig för att leta rätt på den rika arvtagerskan och den försvunna pojken.

Förutom mysteriet så är boken också en grundkurs i Hawaii, språk och kultur. Här lär man sig både det ena och det andra.

Givetvis var jag också tvungen att undersöka hur det ligger till med giftiga Leis och mycket riktigt finns det.

Den giftiga Melia Plumeria.

Precis som boken beskriver så är saven från Melia Plumeria giftig. Den är annars en populär växt att göra leis av, eftersom den är så tjusig och väldoftande.

Slutsats och betyg

Ett äventyr på Hawaii tackar man väl aldrig nej till! Vid det här laget är jag förhållandevis bekant med ön, efter att ha följt med åtminstone Kitty dit vid flera tillfällen. Ändå måste jag verkligen ge Vicki beröm, aldrig har väl en flickbok innehållit så mycket bakgrundsinformation. Den skulle kunna fungera som introduktionsbok till Hawaii med det allra nödvändigaste man behöver veta – undvik den här växten, de vanligaste fraserna, lite historia och kultur.

Kanske var den lite mer fylld av fakta än vanligt eftersom den författades av Julie istället för Helen Wells. Samtidigt kan jag inte minnas att hennes tidigare böcker har varit särksilt faktaspäckade. Hon kanske bara fick feeling!

I vilket fall var det en helt okej bok men det något överraskande slut.

Jag ger den en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Vicki verkar ha tappat armen på omslaget.
Bäst: Upplösningstwisten.

Övrig information

Antal sidor: 196
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1973
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer: 1712-1713

Originaltitel: The Clue of the Broken Flower
Utgivningsår i USA: 1950
Bokens olika omslag:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *