Kitty och tivolits hemlighet

En mörk gestalt i svart turban och lång skrud visade sig högst uppe i minareten. Han knäppte med fingrarna och en ring av eld bildades framför Den världsberömda illusionisten Adriana Polidori och hennes flygande matta. Mattan stannade till i ett ögonblick, men flög sedan rakt ner genom eldringen. Adriana vände sig mot publiken och skrattade.
– Ser du? viskade Kitty till Ned. Att hon åker takt igenom ringen visar att mattan inte hänger i några linor.
Plötsligt upptäckte hon några små eldstungor som slickade mattans bakre hörn.
– Men vad är det som händer? väste Kitty oroligt.
– Mattan brinner! skrek George och reste sig till hälften. Det var väl inte meningen?

Branden var ingen olyckshändelse. Någon vill skrämma bort Adriana Polidori från hennes nöjespark. Första varningen är sabotaget mot hennes magiska show. Men det är bara början. När Kitty börjar arbeta med fallet inser hon att flera personer har starka motiv för att vilja få stället stängt. Så starka motiv att både Kitty och hennes vänner snart befinner sig i livsfara. Och på ett tivoli kan mycket otäckt hända.

Boken

Det här är den 94:e boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i april 1994. Den månaden var annars väldigt orolig med krig i Jugoslavien, Jemen och inledningen på folkmordet i Rwanda. Tur att det finns Kittyböcker att gömma sig bakom.

Den här boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är än så länge okänd. I Sverige ingår den här boken i serien med onumrerade Kittyböcker och den gavs ut 1996.

Historien kretsar kring illusionisten Adriana Polidori som förföljs av olyckor. Gäller det inte hennes själv så gäller det saker i hennes närhet. Något hotar alltid i bakgrunden och det verkar ha med nöjesparken att göra. Den som hon ärvt av sin farbror.

Kitty bestämmer sig för att utreda fallet eftersom hennes pappa är bekant med Adriana.

Snart visar det sig ändå att bekantskapen övergått till något annat. Carson Drew och Adriana börjar dejta varandra och Kitty är inte helt överförtjust. Det brukar inte heller flickdetektiver vara.

Som tur är lyckas Carson distrahera henne med sina Fattiga riddare:

Carson vet hur man blidkar en dotter…

Slutsats och betyg

Jag hade sett fram emot att läsa den här boken. Delvis eftersom jag hade för mig att den inspirerade Kittyspelet ”The Haunted Carousel”, men när jag sedan läste både boken och artikeln, insåg jag att jag mindes fel. Spelet byggde ju på en helt annan bok (”Kitty och jakten i skräckhuset”) som jag dessutom hade läst.

Nåväl, skäckhus som tivoli. Det är inte första gången Kitty löster ett mysterium i en nöjespark. Nöjesparker är ju en bra bakgrund för ett mysterium både för Kitty och många andra detektiver. Här finns clowner, magi och massor att gotta sig i.

Det gäller även den här boken. Och ändå tycker jag inte riktigt att den lyfter. Kanske beror det på att det är något med Adriana som jag inte gillar. Eller kanske hade jag velat haft en liten skattjakt utöver ”bara” sabotage… Någotdera.

Jag ger den här boken en trea i betyg.

Slutsats och betyg

Bäst och sämst

Sämst: Att inte receptet på Carsons Fattiga riddare var med.
Bäst: Jag tycker ändå det var vågat att skicka ut Carson på dejtingmarknaden igen. Jag önskar han hittade en trevlig flickvän. Upp med en tinderprofil!

Övrig information

Antal sidor: 159
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1996
Bokomslag: Cliff Miller
Upplagor:
1 – 1996

Originaltitel: Illusions of Evil
Utgivningsår i USA: 1994

Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): Hotline to Danger – Kitty och telefonmysteriet
Boken efter (enligt den amerikanska utgivningen): An Instinct for Trouble – Kitty och fallet i Yellowstone

Boken innan: Dubbelvolym: Kitty och varuhusmysteriet och Kitty och Den dyrbara fiolen 
Nästa bok: Kitty och stumfilmens hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *