Spökskrivaren Walter Karig

När depressionens vind blåste kall och torr genom USA sänkte Stratemayersynikatet lönen för sina författare. Midred Wirt Benson slutade skriva Kittyböcker och ersattes av författaren Walter Karig. Mest känd för sina verk om marin krigshistoria. En udda kombination kan tyckas, men idag är hans bidrag betraktade som riktiga Kittyklassiker.

Walter föddes 1898 i New York, när herrar fortfarande bar hatt och damerna hade hög krage och lång kjol.

Bild från ett blomstrande New York, 1898 när Walter föddes.
Bild från ett blomstrande New York, 1898, när Walter föddes.

Walter gillade alltid att skriva men valde ändå att studera konst, på New York School of Fine Arts och vid Ecole Julien i Paris. När sedan första världskriget kom valde Walter att tjänstgöra inom både den franska och polska legionen.

Så småningom gjorde han sig även känd som en snabbskrivande journalist, deckarförfattare och officer i den amerikanska flottan. Han arbetade som korrespondent för Newark Evening News och brittiska The Guardian. Och vid sidan av skrev han även andra böcker både i eget namn och som spökskrivare.

Tiden som Carolyn Keene

Omslaget till Perry Pierce Who opened the safe
Perry Pierce var en serie som kom ut i fyra böcker. De sista tre skrevs av Walter Karig.

Ett av dessa uppdrag var att författa ett par böcker om Kitty Drew. Han tog över efter det att Stratemayersyndikatet sänkte arvodet för en bok från 100 till 75 dollar. I samband med det avstod Mildred från att fortsätta att skriva om Kitty. Även om hon fortsatte att skriva andra böcker för syndikatet.

Märkligt nog är Walters stil som Kittyförfattare präglad av utförliga beskrivningar av vilka kläder Kitty och hennes vänner bär. Men hans böcker innehåller också mer sport, biljakter och en detaljrikedom som kanske saknades innan.

Walter verkar också ha fördragit Helen Corning framför George och Bess. Mildred hade successivt skrivit ut Helen ur böckerna och ersatt henne med George och Bess. I Walters tre böcker figurerar Helen i två av dem. George och Bess figurerar i en och i den blir de närapå ovänner med Kitty som får lösa mysteriet själv.

Omslaget till Doris Force at Raven Rock
Doris Force-serien består av fyra böcker. De första två är skrivna av Mildred Wirt Benson. De sista av Walter Karig. ”Raven Rock” var Walters första bok i serien.

Förutom Kittyböckerna Kitty och det mystiska brevet, Kitty och tornrummets hemlighet och Kitty och armbandsmysteriet skrev Walter även den tre böcker i serien om Perry Pierce, liksom två böcker Doris Force-serien. Allt för Stratemeyersyndikatet.

Men allt var inte för Stratemeyersyndikatet skulle det visa sig. Så småningom avslöjade Walter för några av dem som jobbade på kongressbiblioteket att han var den verkliga författaren till tre av Kittyböckerna. Avslöjandet slog ner som en bomb hos Stratemeyersyndikatet. De ville absolut inte att de verkliga författarna bakom författarnamnet Carolyn Keene skulle komma ut.

”Hur många gånger har Stratemeyersyndikatet ångrat den dag då Walter Karig började skriva böcker för det!” Harriet Stratemeyer Adams

Det tog inte lång stund innan de hotade Walter med tuffa advokater och rättsliga åtgärder. Han svarade med att skriva ett ursäktande brev och arbetade aldrig för Stratemeyersyndikatet igen.

Tiden efter Stratemeyer

Men på Walter gick ingen nöd. Han rökte vidare på sina Fatima-cigaretter och började arbeta som bokredaktör på Washington Post. Samtidigt som han skrev på andra romaner. Dels i eget namn men också som författaren Keats Patrick. Det sista namnet tog han från sina båda döttrar, Keating och Patricia.

Walter skrev även ett antal krigsrapporter i samband med krigsslutet.

Omslaget till en av Walter Karigs böcker som han skrev i eget namn.
Omslaget till en av Walter Karigs böcker som han skrev i eget namn.

Störst framgång skulle Karig få med romanen ”Zotz!” från 1947.

Bokomslaget till Zotz!
Boken titel är inspirerat av ett möte mellan Walter och familjen Zotz!

Boken handlar om hur en högskoleprofessor upptäcker ett mystiskt mynt som ger honom övernaturliga förmågor. Bara genom att titta på en människa eller ett djur får han dem att svimma. Uttalar han ordet ”Zotz” och pekar på dem, så dör de på fläcken. Professorn försöker sedan genom boken att komma i kontakt med Franklin Roosevelt. Han vill ställa sina förmågor till förfogande i det pågående världskriget. Egentligen är boken en satir om byråkratin i Washington.

Boken skulle så småningom bli film, 1962, men då hade Walter redan avlidit. Han gick hastigt bort i en hjärtinfarkt en höstdag 1956.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *