Det försvunna vraket – Bröderna Hardy

Joe och Frank satte ner sina syrgastuber och kastade sig ner i Atlantens kalla vatten. De simmade snabbt ner mot botten. Plötsligt dök en man i svart gummidräkt upp framför dem och riktade ett harpungevär mot pojkarna…

Det amerikanska originalomslaget.

I den här boken blir Hardybröderna anlitade av en en mystisk affärsman som vill att de ska hjälpa honom att hitta en gammal spansk kanon som några pirater ska ha gömt. Men bröderna börjar snart bli misstänksamma – mer verkar ligga bakom mannens historia. Mysteriet utvecklar sig snart till en katt- och råttalek där en värdefull skatt står på spel.

Boken

Det här är den 36:e boken om bröderna Hardy och den gavs ut 1956 för första gången. I Sverige dröjde det till 1974 innan den svenska översättningen kom ut. Den ursprungliga historien skrevs av spökskrivaren, med det svenskklingande namnet, John Almquist. Boken reviderades även senare men det betydde främst att historien bara kortades ner. Själva historien ska inte ha ändrats.

Boken utspelar sig mestadels i pojkarnas hemstad Bayport. Där det visar sig att ett stort slag en gång ägde rum. Det kallas lämpligen för slaget vid Bayport. Slaget vid Bayport nämns även i den senare Hardyboken ”The Battle of Bayport”, men då verkar man mena ett annat slag som ägde rum i samband med den amerikanska revolutionen.

I boken får vi även lära oss att indianerna brukade kalla Bayport för Alaqua.

Dessutom förstörs Tony Pritos båt i en dramatisk episod.

Slutet för ”Napoli”.

I de senaste böckerna har det också blivit vanligt att pojkarna tar hjälp av någon fantastisk maskin. I den här boken rör det sig om en metalldetektor. Tyvärr får den kortslutning efter bara en sida men annars verkar den funka fint!

En metalldetektor.

Slutsats och betyg

Trots en stark inledning lyfter aldrig den här boken på riktigt och jag vet inte riktigt varför… Kanske beror det på att det är aningen för många skummisar, vilket gör historien aningen rörig. Eller beror det på att författaren aldrig lyckas bygga upp Hardybrödernas motivation? Jag bir nämligen aldrig engagerad i boken. Trots att mysteriet, skattletningen och allt det där borde räcka för att hålla mitt intresse uppe. Men icke…

Därför blir det bara en tvåa i betyg till den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Alla skurkar med alla sina alias.
Bäst: Alla små detaljer vi får lära oss om Bayport.

Övrig information

Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1974
Bokomslag: Tord Nygren
Boknummer: 1787-1788
Upplagor:
1 – 1974
2 – 1974
3 – 1974
4 – 1978
5 – 1980
6 – 1985
7 – 1992

Originaltitel: The Secret of Pirates’ Hill
Utgivningsår i USA: 1956
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Silversvärdets hemlighet
Nästa bok: Svarta falkens gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *