The Battle of Bayport – Bröderna Hardy

Bayport firar sin del i den amerikanska revolutionen och med hjälp av halva stadens befolkning, en hel drös med artilleripjäser, kanoner och tidsriktiga kläder försöker man att återskapa slaget vid Bayport. Frank och Joe är givetvis med och krigar, men snart går allt fel. Don Sterling hittas livlös, skjuten på slagfältet med en riktig kula. Nu undrar alla om det var med flit eller en olycka?

Don var känd välgörare med stort engagemang för Bayports historia och snart visar det sig att hans död förmodligen har något att göra med den skatt som ska ha gömts i samband med revolutionen. Hade Don hittat den?

Snart misstänks Mr Lakin – bröderna Hardys favoritlärare. Då kan inte pojkarna hålla sig längre. De tänker försöka lösa både mordet och mysteriet.

Boken

I USA släpptes den här boken 2014 och det var den första som spökskrevs av Reuben Sack. Till dags dato har han skrivit sex böcker i den senaste serien med bröderna Hardy. Han har dessutom skrivit Kittyboken, ”A Nancy Drew Christmas”, så det verkar onekligen gå bra för honom.

Ett roligt drag med boken är återskapandet av slaget i Bayport, 1776. Det slaget har givetvis aldrig ägt rum eftersom Bayport inte finns på riktigt. I samband med återskapandet står bröderna på varsin sida, en spelar britt och en revolutionär amerikan. Joe ställer mest upp för att imponera på en tjej, medan Frank är genuint intresserad av historia och av att få bra betyg.

“Freedom schmeedom!” Joe yelled at me from across the field, apparently getting into character as a redcoat rifleman. “That’s the last time I let you have the last doughnut, you ungrateful Colonial freeloader!”

Joe antar sin roll som rödrock under den amerikanska revolutionen
Så här återskapar Huntington Beach ett annat slag under den amerikanska revolutionen.

Slutsats och betyg

Jag föredrar lätt att läsa böckerna i Hardy Boys Adventures-serien jämfört med Nancy Drew Diaries. Dels är mysterierna ofta bättre och sedan gillar jag kemin mellan bröderna. De är roliga och jag tycker att det är genuint synd att de inte översatts till svenska.

Den här boken är dessutom den eventuellt bästa i serien hittills. Det är både mördar- och skattjakt, allt på samma gång. Skattjakten gör också att boken känns lite mer som en bok ur den klassiska serien och jag hoppas verkligen att den stilen håller i sig framöver.

Allt det gör att jag faktiskt ger den här boken en svag femma i betyg. Kul!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det blev kanske lite rörigt på slutet.
Bäst: Killen som är expert på gamla mynt. Generellt gillar jag hur bröderna beskriver andra människor de möter.

Övrig information

Antal sidor: 160
Första upplagan
Bokomslag: Kevin Keele
Publicerad i USA den 3:e juni, 2014 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Hardy Boys Adventures
Föregående bok: Peril At Granite Peak
Nästa bok: Shadows at Predator Reef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *