The Eskimo’s Secret

Tiden håller på att rinna ut för Carson Drew. Ett rutinfall har förvandlats till en mardröm och Kittys pappa har blivit kidnappad. Han åkte till Seattle för att undersöka hot mot en firma som håller på med export och import. Men helt plötsligt är han försvunnen. I utbyte mot Carson vill kidnapparna ha Alana Steele – Kittys vän som bor i området. Men hur ska Kitty kunna välja mellan sin vän och sin pappa?

Alana är dessutom också försvunnen. Någon har stulit en ovärderlig eskimoskulptur i trä och Alana är huvudmisstänkt. Det sägs att skulpturen leder till en ovärderlig skatt.

För att lösa fallet måste Kitty använda alla sina detektivkunskaper inklusive nerver av stål. Men kommer hon kunna rädda alla i tid?

I samband med mysteriet lär hon också känna Ben som är Inuit. Det var hans farfar som gjorde den ovärderliga skulpturen. Mysteriet kommer också att ta henne till Victoria i Kanada.

Boken

Det här är den 76:e boken i originalserien om Kitty Drew och i USA gavs den ut 1985 för första gången. Tyvärr översattes den aldrig till svenska. Boken skrevs av Sharon Wagner och det var den sista av hennes böcker, under pseudonymen Carolyn Keene. Många av hennes böcker fokuserar på ursprungsbefolkning, vare sig det är Indianer eller Inuiter. Det är heller inte ovanligt att Kitty löser mysteriet utan alla de andra. I den här boken figurerar till exempel varken Bess, George eller Ned. Och kanske var det därför B. Wahlströms valde att inte ge ut dem på svenska? Vad skulle det annars kunna bero på?

Mysteriet i den här boken kretsar kring en Inuitisk träskulptur. Faktum är att inuiterna jobbar i de mesta av de material som den karga tundran har att erbjuda. Sten, trä och elfenben. Mycket är vackert och detaljrikt.

En Inuitkvinna.

Något som sticker ut i boken är en rätt så intrikat pusselsekvens. När Kitty har fått ett meddelande från Carson som hon misstänker innehåller ett dolt budskap. Läsaren får sedan följa med hur hon löser gåtan och det hela påminner om något av datorspelen med Kitty. I sekvensen nämns även några av hennes tidigare fall. Som ”The Elusive Heiress”.

Kitty inser att Carsons meddelande innehåller ett dolt budskap. Nu gäller det bara att lista ut vad det är.

Slutsats och betyg

Ännu en riktigt bra bok från Sharon Wagner och jag kan inte fatta att man inte översatte den här till svenska. Den har en nerv och ett mysterium klart över genomsnittet. Kitty känns också mognare än vanligt. Vilket eventuellt beror på att hennes vänner saknas – det finns inget babbel om Bess övervikt, Georges sportintresse eller annat. Istället är det mesta allvarligt. Både Alana och Carson har hamnat i trubbel och det finns ingen tid för trams. Jag gillar det. Men så är jag vuxen också (mestadels).

Jag ger den här boken en femma helt enkelt.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurkarna hade kanske kunnat utvecklas mer.

Bäst: Pusselscenen var kul och sedan gillade jag slutscenen också – när Kitty och hennes nya vänner ska försöka överlista skurkarna…

Övrig information

Antal sidor: 174
Wanderer Books
Bokomslag: Hector Garrido
Utgivningsår i USA: 1985
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Kitty och den mystiska katten
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Kitty och trollpilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *