En tavla med ett mystiskt chiffer får Kitty att resa hela vägen till Peru. Ingen kan tyda chiffret trots att många försökt, man misstänker nämligen att det ska leda till en gömd skatt. Kitty är mycket nära lösningen när den värdefulla chiffertavlan plötsligt försvinner!
Kitty har träffat en ny vän som heter Carla Ponce och det är hon som behöver hjälp med att tyda koded som är snidad i en träskiva. Skivan har förvarats av hennes familj i generationer och enligt sägen ska den leda till en mystiskt skatt.
Kitty, George och Bess tar sig an fallet och beger sig till Peru för att hjälpa Carla. Men flickorna hinner inte ens lämna landet förrän någon verkar vilja hindra dem från att lösa gåtan. Någon försöker stjäla träskivan och skada flickorna.
Men det hindrar inte Kitty. Snarare tvärtom. Mysteriet kommer att ta henne på ytterligare ett fantastiskt äventyr, i Inkaindianernas spår.
Boken
Bakom pseudonymen Carolyn Keene döljer sig ännu en gång Harriet Stratemeyer. Som skrev boken 1967 (1974 i Sverige). Samma år som demonstrationerna mot Vietnamkriget trappades upp ordentligt. Särskilt i samband med USA:s påstådda krigsförbrytelser. I Grekland tog en militärjunta makten och i Sverige gick vi från vänster- till högertrafik. Under sommaren släppte Beatles ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” och under december visas ”Teskedsgumman” för första gången.
I den här boken får Bess och George ovanligt mycket utrymme. George är också ovanligt elak mot Bess och hennes vikt. Vilket också påpekas när flickorna springer på några Alpackor. Bess får för sig att rida på en och i den amerikanska versionen lägger sig Alpackan ner för att den inte orkar bära Bess. En osedvanligt elak scen som upprör många amerikanska fans. I den svenska versionen är det mesta av det förlorat i översättningen. Som är rätt dålig. I den väger Bess för lite… eller vad menar Maponhni egentligen?
Slutsats och betyg
Det var lustigt att jag kom över just den här boken. Bara ett par veckor efter att jag besökt en handelsträdgård med tillhörande Alpackor. Vilka är oddsen?
Det bästa med den här boken är egentligen hela uppläget med resan till Peru. Som den historienörd jag är så gillar jag att boken i korthet tar upp hela historien om hur den spanska conquistadoren Francisco Pizarro erövrade Peru under grymma omständigheter. Boken nämner honom aldrig vid namn, men det är uppenbart att det handlar om samma gubbe. Sedan berättas det om inkakulturen och Machu Picchu. Allt detta förgyller ett rätt så platt mysterium. Kitty har sin träplatta som bovarna vill åt. Träplattan åker hit och dit. Sedan kommer äntligen upplösningen.
Äsch nu är jag hård. Flygplansdramatiken halvvägs in i boken var rätt så nervkittlande. Jag ger boken en svag fyra ändå.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: När Bess ska rida på Alpackan. Både uppsåtet och översättningen suger.
Bäst: När George får användning av sina judokunskaper:
Här kan du lyssna på det första kapitlet:
Övrig information
Antal sidor: 198
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1974
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1774-1775
Upplagor:
1-3 – 1974
5 – 1979
6 – 1984
7 – 1989
Originaltitel: The Clue in the Crossword Cipher
Utgivningsår i USA: 1967
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty och den gamla fängelsehålan
Nästa bok: Kitty och spindelmysteriet