Joe fick syn på en apa som klättrade upp bland säckarna på lastbilsflaket. Och plötsligt började en av säckarna att röra på sig.
– Frank! Akta dig! skrek Joe.
Med ett brak damp den tunga säcken i gatan där Frank just stått.
– Tack för varningen, sa Frank.
Joe var övertygad om att det inte var en olyckshändelse. Någon försökte röja dem ut vägen…
Varför vill någon då röja dem ur vägen? Jo, i den här boken har bröderna nämligen fått i uppdrag att leta rätt på en rik industrimans son. Han har nämligen försvunnit under mystiska omständigheter och pappan tror att det rör sig om någon sorts kidnappning. Jakten på sonen leder bröderna till Brasilien, där de blir bekanta med en skräckinjagande apa.
Boken
Det här är den 51:a boken om Bröderna Hardy och den kom ut 1972, i USA. I Sverige gavs den ut nästan tio år senare, 1981. Historien spökskrevs av Vincent Buranelli, för som vanligt gavs den ut under pseudonymen Franklin W. Dixon.
En ny Hardyhistoria innebär givetvis också att Chet har tagit upp någon ny spännande hobby. Den här gången har han byggt en manick och med den kan man suga upp golfbollar som hamnat i vatten. Riktigt smart! Givetvis tänker Chet att manicken ska göra honom rik. Främst genom att sälja de begagnade bollarna som han hittar.
Det här gjorde mig nyfiken. Vad ligger andrahandsvärdet på för en golfboll? Jag kollade upp det och såg att det landar på allt från ett par kronor till några hundralappar, beroende på märke och kvalité.
Nåväl, den här historien innehåller mer än golfbollar. Hardybröderna försöker få tag på Graham Reslin. De misstänker snart att han befinner sig i Brasilien och beger sig till Belem, Manaus och Amazonfloden. Det är också där de får en läskig apa efter sig, Diablo. De hamnar också i knipa med lite voodoofolk.
Sedan bjuder boken givetvis på en mängd annan action. Det är ju en Hardybok.
Det bör också tilläggas att djurhållningen 1971, skiljer sig från hur dagens. Här har vi djur i bur och märkligt tränade djur. Sedan har vi en referens till Noak i bibeln också.
Slutsats och betyg
De senaste böckerna i har inte varit superbra så mina förväntningar var rätt så låga på den här boken. Det visade sig vara vinnande. Den här boken tyckte jag nämligen om. Anledningen är främst den skurkaktiga planen som var riktigt skurkig. Det måste man beundra på något sätt.
Jag gillade också att de åkte iväg till Brasilien, även om resan var lite väl kort. Men ok… Man skulle också kunna klaga på hur kvinnor framställs i den här boken. Den lojala fru Hardy lagar mat och en annan fru flyr, utan att någon verkar tycka att det är konstigt.
Episoderna med Chet är oftast ett nöje att läsa, oavsett bok. Men här var det ändå roligt att resten var bra också, djurhållningen och kvinnosynen till trots. Jag ger ändå den här boken en stark fyra i betyg.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Kvinnosynen.
Bäst: Den ondsinta skurkplanen som gjorde boken riktigt spännande.
Övrig information
Antal sidor: 199
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1981
Bokomslag: Anders Ferm
Boknummer: 2210-2211
Upplagor:
1 – 1981
2-4 – 1990
Originaltitel: The Masked Monkey
Utgivningsår i USA: 1972
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Vampyrstigens gåta
Nästa bok: Dödsmaskens hemlighet