Vampyrstigens gåta – Bröderna Hardy

– Tänk om vampyrerna har fått tag på Joe? skrek Chet.
– Sherlock får leta reda på honom, sa Biff.
Han lätt hunden nosa på Joes sovsäck och så gav de sig iväg. Nu brydde de sig inte om att vara försiktiga. Det var bråttom.
När de äntligen hittade Joe låg han utsträckt på stigen. Chet lyste med ficklampan på hans nacke. Där syntes ett rött märke.

Hardybröderna har tillsammans med Chet, Biff och hans hund Sherlock åkt på en campingresa till Klippiga bergen. Där ska de njuta av naturen och fånga skurkar. Det verkar nämligen som om ett gäng kreditkortsförfalskare uppehåller sig i trakten. Men snart dyker ytterligare ett skurkgäng upp, och en prins och mysteriet blir snabbt lite mer komplicerat.

Boken

Det här är den 50:e boken i originalserien om Bröderna Hardy. I Sverige gavs boken däremot ut som numer 31, eftersom B. Wahlströms utgivning av serien är lite spretig och hoppig.

Nåväl, originalboken skrevs av Andrew E. Svenson, 1971. Utöver Leslie McFarlane är han den kanske mest klassiska spökskrivaren i Hardyserien. Den svenska översättningen av boken kom några år senare, 1981.

Här gavs boken också ut med två olika, liknande omslag. Den tidiga versionen använder också ett bindestreck mellan vampyr och stigens. Det försvinner i den senare versionen. Av någon anledning verkar B. Wahlströms ha varit väldigt förtjusta i att använda bindestreck i sina titlar. Eller så var det så man skrev förr i tiden…

Efter ett antal båtar, bilar och motorcyklar så dyker äntligen en husvagn upp i Hardyserien. I den här boken har Chet kommit över en billig variant som pojkarna tar med sig till Klippiga bergen. Där kommer vagnen att råka ut för den ena vandalen efter den andra och man kan verkligen säga att den husvagnen lever ett hårt liv.

En livs levande vampyr.

I trakterna kring bergskedjan dyker också ett antal vampyrer upp. I boken menas djuret och inte det mytologiska varelsen.

Verklighetens vampyr är en Fladdermusvariant som du kan hitta i Nord- och Sydamerika. Den är dessutom känd för att suga blod. Den kan också sprida rabies så Joe och de andra pojkarna får allt passa sig.

I boken dyker också Sherlock upp. Han är blodhund och Biff tränar honom till att bli en vass spårhund. Noterbart var att hans namn (fel)stavades på sista sidan i min version av boken. Där hette han helt plötsligt Cherlock.
Det var inte det enda stavfelet i min bok.

I boken blir pojkarna också bekanta med en mystisk prins som påstår sig vara ättling till Kung Arthur. En rolig detalj eftersom Arthurs varande främst baseras på olika myter enligt dagens historieforskning. Att vi då skulle ha en person som är hans ättling förefaller smått otroligt. Men roligt.

Frank träffar prins Cuthbert de Solo Prudham du Paris.

Slutsats och betyg

Halvvägs in i boken tyckte jag att det här var ett rätt så härligt pojkäventyr. Camping, kompisar, en hund och en husvagn. Mysigt. Samtidigt är tempot så högt att det är svårt att hänga med. Det är massor med skurkar och action på nästan varje sida. Mot slutet blir det för mycket. Det är synd för jag gillar verkligen miljön.

Jag har också börjat fundera på en sak när det gäller de här böckerna. I en scen kastar nämligen någon en flaska på pojkarna och jag undrar vad den egentliga meningen med det är. Rimligtvis träffar man ju bara en person med en flaska. Man kan heller inte stå jättelångt bort för att kunna träffa sitt mål. Så vad är poängen, att bli upptäckt? Att hoppas att pojkarna blir så rädda att de ger upp? Jag förstår inte.
Det är heller inte bara i Hardyböckerna som skurkarna beter sig på det här sättet. Jag minns flera Kitty- och Mary, Lou-böcker där samma sak händer. Det måste vara någon barngrej och, just ja, det här är ju en ungdomsbok.

Nåväl. Nej, historien i den här boken håller verkligen inte. Men boken har andra fina detaljer som när Chet går och tvättar.

Chet backar inte för lite hushållsarbete.

Jag ger den här boken en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att det var mer som en jakt än ett mysterium.
Bäst: Den där prinsen var så överdriven att det blev kul.

Övrig information

Antal sidor: 199
Fjärde upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: Lopez Espi
Boknummer: 2166-2167
Upplagor:
1 – 1981
4 – 1991

Originaltitel: Danger on Vampire Trail
Utgivningsår i USA: 1971
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Spionerna på klippön
Nästa bok: Den smygande vrålapan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *